HOĆE LI POSKUPJETI NAFTNI DERIVATI?

'Nadam se da zalihe nafte u Jadranu neće biti Potemkinova sela'

23.01.2014 u 16:37

Bionic
Reading

Hoće li uskoro doći do pojeftinjenja ili poskupljenja naftnih derivata, pitanje je na koje su pokušali dogovoriti saborski zastupnici tijekom rasprave o Zakonu o tržištu nafte i naftnih derivata, kojim se u potpunosti liberalizira tržište naftnih derivata

Kako je pojasnio zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić, sukladno novom zakonu ubuduće će se cijene naftnih derivata određivati slobodno na tržištu.

'S obzirom na otvaranje tržišta i pojavu više energetskih subjekata na tržištu naftnih derivata stekli su se uvjeti za ukidanjem pravilnika o utvrđivanju najviše maloprodajne cijene naftnih derivata i pravilnika utvrđivanja cijene ukapljenog naftnog plina te se formiranje cijene na tržištu naftnih derivata uređuje slobodno, i to na tržišnim principima. Pri tome se očekuju dugoročni pozitivni učinci poput povećanja investicija u maloprodajne lance', kazao je Leverić.

Iako to znači da Vlada više neće određivati cijene naftnih derivata, zakon ipak propisuje da 'u cilju zaštite potrošača, regulacije tržišta ili drugih opravdanih razloga uredbom može propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena za pojedine naftne derivate, i to za neprekinuto razdoblje ne duže od 90 dana'.

Zakon je pohvalio HNS-ov Petar Baranović, kazavši da se tržište naftnih derivata sada liberalizira, kao što se ne tako davno liberaliziralo tržište električne energije.

'Pozitivne primjere i učinke takvog pristupa možemo vidjeti danas i na formiranju cijene električne energije za krajnje potrošače pa je za vjerovati da će ta načela slobodnog tržišta funkcionirati u slučaju naftnih derivata. Doduše, valja biti oprezan u tom smislu da u ovoj zemlji postoji institucija koja mora pratiti korektnost u funkcioniranju slobodnog tržišta i tržišnog natjecanja, to je čuveni AZTN odnosno Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja koja se baš u svim situacijama do sada i nije pokazala učinkovitom, ali ovom prilikom preventivno skrećemo pozornost da obrati pažnju na korektnost funkcioniranja tržišta naftnih derivata. Ukoliko oni odrade svoj posao, bez sumnje će ovaj zakon polučiti pozitivne efekte', rekao je Baranović.

Replicirao mu je HDSSB-ov Boro Grubišić. 'Upotrebljavajući tezu o slobodnom tržištu električne energije rekli ste kako se u Hrvatskoj tržište otvorilo za više distributera električne energije. A pri tome niste spomenuli da je Vlada odmah kao prva dala primjer pa je prešla na slovenskog distributera električne energije pored našeg domaćeg HEP-a i svih onih mogućnosti koje pruža naš HEP', rekao je Grubišić.

No Baranović je stao u obranu Vlade. 'Vlada je tim postupkom zapravo pokazala da je ona prva koja mora poštivati zakone koje je propisala. I kada gospodari sredstvima hrvatskih građana bilo bi odista neopravdano da za svog opskrbljivača uzme onoga koji nudi višu cijenu', kazao je Baranović.

Intencije Vlade pohvalio je i SDP-ov Igor Rađenović koji je uvjeren da će liberalizacija tržišta dovesti i do pada cijena. 'Sama konkurencija pozitivno rađa i cijenu. Slično se dogodilo oko telekomunikacija, nešto slično se događa oko usluga, oko liberalizacija taksi usluga u svim našim većim gradovima. Prema tome, svagdje je polučilo dobar efekt. Očekujemo da će tome biti tako i ovdje. Ukoliko se to zbog 'Hrvatistana', kako kažu neki naši kolege, dogodi nekako drukčije, ja u to ne vjerujem, kažem, ali postoji teoretska mogućnost, onda postoji taj stavak koji praktički omogućuje Vladi da preko noći vrati pravila na staro i da to traje 90 dana. Prema tome, straha nema', rekao je Rađenović.

Rađenovićevom optimizmu nije sklon HDZ-ov Đuro Popijač. 'Definira se da se cijena nafte i naftnih derivata utvrđuju u skladu s pravilima, dakle u skladu s pravilima kojima se uređuju tržišni odnosi. Ovdje je namjera jasna - prepušta se trgovcima da slobodno formiraju cijene bez ikakvih utvrđenih pravila. U formulaciji članka piše da se cijene ipak utvrđuju prema nekim pravilima, i to onima kojima se uređuje tržište. Volio bih da predlagatelj pojasni koja su to pravila i gdje su napisana, dogovorena ili objavljena. Potpuno je izvjesno da će nakon stupanja na snagu ovog zakona doći do povećanja cijena naftnih derivata. To sasvim sigurno trgovci neće propustiti jer im je država u zadnje dvije godine sustavno smanjivala marže i povećavala davanja u proračunu', uvjeren je Popijač.

Naravno, postoji mogućnost da Vlada intervenira u izvanrednim slučajevima i propiše najvišu maloprodajnu cijenu, priznaje i Popijač, no pritom upozorava da 'nisu predviđeni mehanizmi niti detalji moguće aktivacije ove mjere, tako da je potpuno nejasno u kojim to konkretnim slučajevima Vlada može ocijeniti kada je potrebno zaštititi potrošače i kako će se to učiniti.'

HDZ je upozorio i da zakon ne propisuje kontrolni mehanizam kojim bi se spriječila zloupotreba monopola i pojava kartelnog udruživanja trgovaca.

'Ostaje za vjerovati da će tvrtke biti odgovorne, da neće biti ekstremnih skokova, ali i najmanja poskupljenja samo će dodatno osiromašiti građane', rekao je Popijač.

Laburist Zlatko Tušak upozorio je pak da će slobodno formiranje cijena značiti i da će se dogoditi da budu različite cijene na različitim benzinskim crpkama.

'Mi znademo da na nekim benzinskim pumpama ima kod ulaza na pumpe objavljena cijena goriva pa netko će znati prema cijeni da li mu odgovara da ide natankirati auto, dok na većini benzinskih pumpa objave tih cijena nisu kod ulaza. Znači, ulazit će unutra pa će tek onda vidjeti kakva je cijena, pa će izlaziti i stvara se jedna potpuno nezdrava situacija i gužva na tim benzinskim crpkama. Jer moglo se i to regulirati zakonom, obvezati sve trgovce u maloprodaji da na ulazima u benzinske crpke i istaknu cijenu goriva', kazao je Tušak, dodavši da će Hrvatski laburisti biti suzdržani kod glasanja.

Suzdržan će biti i HDSSB, čiji se Boro Grubišić osvrnuo i na otkriće nafte u Jadranu. 'Prije dva dana mediji su prenijeli ministrove izjave da tih zaliha u jadranskom podmorju nema ili ih nema u tolikoj količini da su isplativi za eksploataciju. E sad, vidjet ćemo. Godine su pred nama, kažu do 2020. godine se mogu staviti u funkciju ta polja, pa da evo optimizam putem izjave ministra o ogromnim zalihama nafte i plina u jadranskom podmorju ne budu ta Potemkinova sela ili još dvije godine mandata pa da se malo ipak trgnemo iz apatije, a ne trošimo ogromne količine sedativa', rekao je Grubišić.

Odgovorio mu je predsjednik Sabora Josip Leko. 'Kolega, bila je bolja krilatica da treba integrirati kravu i pčelu pa će teći med i mlijeko. To je bila poslovica', rekao je Leko.