novosti iz metropole

Nabavljaju kamione za 46 milijuna iako nemaju postrojenje za biootpad, Splićani preuzimaju zagrebačko smeće, ukidaju se zeleni otoci…

17.01.2020 u 22:08

Bionic
Reading

Trideset kamiona za prikupljanje biorazgradivog otpada s potisnim pločama od pet, sedam, osam, 15, 16 i 20 kubnih metara, kao i vozila s cilindričnim spremnikom od 10 kubnih metara, nabavlja Grad Zagreb za potrebe Čistoće, a procijenjena nabavna vrijednost iznosi im 46,1 milijun kuna

Kamioni bi otpad, kad se nabave, trebali voziti do Ranžirnog kolodvora, a on bi dalje bio prebačen vlakom u 105 kilometara udaljenu Novsku, s kojom je potpisan Sporazum o suradnji na pripremi i izgradnji postrojenja za obradu biootpada.

No kako se očekuje da će se natječaj za gradnju tog postrojenja raspisati tek 2021. godine, a tko zna kad će biti završen, kamioni će, kad stignu, odvoziti biootpad u kompostane koje koristi Zrinjevac.

A biootpada je, u prvih šest mjeseci 2019., otkad je počelo njegovo prikupljanje od građana, prikupljeno 880 tona.

Istovremeno s nabavkom kamiona Zagreb je izabrao najpovoljnijeg ponuđača za skupljanje otpada s groblja koji nije biootpad, odnosno miješani nerazvrstani otpad – lampaši (stakleni i plastični), plastični vijenci, spužva, plastificirane trake, plastične i glinene tegle. Posao je dobila splitska tvrtka Eko komunalije plus za 1,97 milijuna kuna te bi trebala prikupiti 700 tona otpada.

Dok se natječaji raspisuju i ugovori sklapaju, Čistoća vodi bitku s vremenom i pokušava čipirati svih 110 tisuća kanti i kontejnera kako bi od 1. veljače mogla započeti s primjenom novog cjenika prema kojem će usluga odvoza otpada drastično poskupjeti barem na nekoliko mjeseci.

  • +4
Odvoz otpada Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Naime nakon poskupljenja gradonačelnik Milan Bandić već je najavio da će odluka prema kojoj je donesen cjenik biti revidirana 1. travnja i da će fiksni dio biti niži za 25 do 35 posto, kao i da će se plastika i papir s gradskih ulica skupljati četiri puta mjesečno, umjesto dva puta, kao sada.

Uz sve spomenuto, iz Grada stižu najave o ukidanju oko 1100 zelenih otoka - za koje su godinama tvrdili da su rješenje problema pa su se masovno nabavljale sve vrste kontejnera i u njih su uloženi milijuni kuna - jer su se pretvorili u divlje deponije i kako bi se veći naglasak stavio na odvajanje otpada na kućnom pragu.