POMOGLI MU HRVATI

Na Viru izgradio apartmane i bazen novcem utajenim u Češkoj

16.07.2013 u 14:12

Bionic
Reading

Češki 'poduzetnik' poljskog podrijetla i hrvatski bračni par pali su u ruke zadarske policije zbog pranja novca

'Provedenim istraživanjem utvrđena je sumnja da je češki državljanin novac u iznosu od oko 15 milijuna kuna, pribavljen utajom poreza u Češkoj, uz pomoć dvoje pomagača unio u Hrvatsku te dio uložio u turističku djelatnost na Viru', javili su iz PU zadarske.

Sumnja se da je češki biznismen novac od utaje poreza prebacio na račune dvoje supružnika iz unutrašnjosti Hrvatske. Novac je tako završio u hrvatskim bankama te je podignut s računa i vraćen vlasniku, a onda je novac uložen u legitiman posao.

Češki biznismen izgradio je kuću s apartmanima i bazenom. Za ovo kazneno djelo prijeti im kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Hina neslužbeno doznaje da se radi o Poljaku iz Češke, gospodarstveniku Wojciechu Smielaku, vlasniku tvrtke 'Wojta projekt' koja se na otoku Viru bavi iznajmljivanjem apartmana.

Bračni par koji je pomagao Smielaku je iz Slatine, a također se neslužbeno doznaje da je riječ o Mati i Đurđici Vanjhal, čiji su sin i nevjesta djelatnici apartmana na Viru.

Navodno, utajeni novac iz Češke nije išao izravno u Hrvatsku, već je prebacivan preko nekoliko europskih država i to s inozemnih računa bračnog para. Kako bi zameli trag novac je prebacivan na veći broj računa, i to dio na njihovo ime, a dio na račune na kojima su imali punomoć.