IZVAN konteksta

Na suđenju Trumpu 'ukazala se' Madonna, njezina kontroverzna izjava zaintrigirala je obranu

12.02.2021 u 21:50

Bionic
Reading

Odvjetnici Donalda Trumpa, bivšeg predsjednika SAD-a optuženog u Kongresu za poticanje na pobunu protiv američke vlasti, završili su s iznošenjem obrane. Njihovi argumenti išli su u smjeru protunapada, tj. optuživanja demokrata da su gotovo od početka Trumpova mandata u Bijeloj kući zazivali njegov opoziv, kao i da su i sami koristili riječi koje sada zamjeraju Trumpu, a mogu se protumačiti kao poziv na nasilje

U nizu video snimki koje svjedoče da su i demokrati koristili neprimjerene riječi i prijetnje - primjerice, Joe Biden kazao je da Trumpa želi odvući 'iza teretane', što znači da se s njim želi fizički obračunati - odvjetnici su se poslužili i snimkom pjevačice Madonne. U njihovom fokusu i dalje je, naime, obrana prava na slobodu govora, ma kakav taj govor bio.

'Pokazat ću vam ovu snimku zato što robusni govor mora biti zaštićen', kazao je odvjetnik Michael van der Veen.

Na snimci se smjenjuju uglavnom demokratski političari i medijski komentatori s kontroverznim izjavama, a među njima se odjednom ukazuje Madonna, govoreći kako je jednom ozbiljno razmišljala o tome da Bijelu kuću digne u zrak.

Po završetku iznošenja obrane, senatori su započeli s postavljanjem pitanja obrani i tužiteljstvu. Predviđeno je da taj dio potraje maksimalno četiri sata.

Trumpovi odvjetnici tvrde da on nije potaknuo nerede 6. siječnja u kojima je poginulo petero ljudi i da je njegovo pravo na govor zaštićeno Ustavom. Napominju i da tužitelji nisu uspjeli izravno povezati djelovanje izgrednika s bivšim predsjednikom.

Van der Veen je rekao da je poanta Trumpova obraćanja pobornicima bila da demokratski procesi moraju poštivati slovo zakona. 'To nisu riječi nekoga tko potiče nasilnu pobunu', kazao je.

Sam Trump odbio je svjedočiti u tom procesu nakon što su ga na to pozvali demokrati prošli tjedan. Njegovi odvjetnici i velik dio republikanskih senatora propitkuje ustavnost procesa opoziva, već potvrđenog u donjem domu Kongresa, po drugi put.

Oni smatraju kako Senat nema ovlasti voditi taj postupak jer je Trump već napustio dužnost, pa ga se ni ne može ukloniti.

Takav argument omogućava republikanskim senatorima da glasuju protiv Trumpova opoziva zbog proceduralnog protivljenja, a ne zbog izravne podrške njegovim tvrdnjama.

  • +7
Opoziv Donalda Trumpa u Senatu Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW