NE ISPLAĆUJU PLAĆE

Na 'stupu srama' završilo i Ministarstvo vanjskih poslova

15.07.2014 u 21:18

Bionic
Reading

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava objavila je na svojim web stranicama novi 'stup srama' odnosno popis poslodavaca koji ne isplaćuju plaće svojim radnicima

Radi se o, kako pojašnjavaju u Ministarstvu rada, poslodavcima koji ne isplaćuju plaće, odnosno koji su na dostavljenim obrascima tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u vremenskom razdoblju od šest mjeseci iskazali samo obračun doprinosa bez isplate plaće. Na popisu su nalazi više od pet tisuća pravnih osoba, a većina ih ima jednog do dva zaposlena.

Međutim, na popisu su se očekivano našle i tvrtke koje su posljednjih mjeseci punile novinske stupce, poput Konstruktora, pulske Arene, DTR-a, ali Frumentum iz Zagreba, Eko Taxi, Industrija mesa Ivanec, 3. maj motori i dizalice te Finvest iz Čabra.

Na popisu onih koji ne isplaćuju plaće našli su se i nogometni klubovi poput Osijeka, Zadra i Zagreba koji su zabilježili po 15 neisplaćenih plaća, odvjetnički uredi među kojima i onaj odvjetnika Ante Nobila koji nije isplatio tri plaće, a jednu neisplaćenu plaću zabilježilo je i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

'Radi poticanja poslodavaca na pravovremeno ispunjavanje njihovih dospjelih obveza prema radnicima i osiguranja povjerenja građana u djelovanje pravne države, poštivanje pravnog poretka, kao i omogućavanja bolje kontrole primjene odredaba Zakonu o radu koje se odnose na obvezu isplate plaće (u novcu, na račun i to, ukoliko nije drugačije određeno, do petnaestog dana u mjesecu nakon obavljenog rada), ocijenjeno je svrsishodnim omogućiti javno objavljivanje popisa poreznih obveznika koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima', kažu u Ministarstvu rada.

Cijeli popis poslodavaca koji ne isplaćuju plaće možete pogledati OVDJE Popis fizičkih osoba potražite OVDJE.

Na popisu se ne nalaze tvrtke koje uopće nisu predale Obrazac JOPPD, one koje su prikazale neisplatu plaće, ali ne tri mjeseca uzastopno, one koje su prikazale isplate plaća u tekućoj godini, iskazanih na Obrascu JOPPD, ali nisu isplatile plaće za razdoblja prije 1. siječnja 2014. godine i to iz razloga što za razdoblja prije uvođenja Obrasca JOPPD Porezna uprava nema analitičkih podataka o isplati plaće, već ima samo podatke o obvezama javnih davanja po osnovi plaće, te one koje nisu isplatile plaće, ali su prikazale isplatu plaće te su se zadužile za javna davanja kao da su isplatile plaću.

Popis, kažu u Poreznoj upravi, nadopunjavat će se i osvježavati svakog petka, a Ministarstvo rada je sve radnike koji nisu primili plaću, a čiji se poslodavac ne nalazi na popisu pozvali da to prijave na besplatan broj telefona 0800 49 49.

'Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, u skladu sa svojim ovlastima, kroz inspekciju rada, utvrđuje jesu li ispunjeni svi preduvjeti kako bi radnici, u skladu sa zakonskim mogućnostima, mogli naplatiti svoje dospjele, a neisplaćene plaće. Ovom prilikom naglašavamo da je usvajanjem novog Zakona o radu, radnicima omogućeno da zbog neisplate plaća mogu odmah stupiti u štrajk, što do sada nije bio slučaj. Uz to, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava inicirat će izmjene trenutnog rješenja u Zakonu o porezu na dohodak kako bi se mogli objaviti podaci o poslodavcima koji kasne s plaćama jedan ili dva mjeseca', kažu u Ministarstvu rada.

Ministar financija Boris Lalovac dao je pak nalog Poreznoj upravi da u suradnji s ostalim inspekcijskim službama utvrdi sve činjenice povezane uz neisplate plaća radnicima, kako bi se utvrdilo postoji li odgovornost direktora ili članova društva za neisplatu plaća, te provjerilo jesu li učinjene nezakonite radnje u pogledu izvlačenja novca i stjecanja imovinske koristi, s ciljem da se u slučaju učinjene zlouporabe prava pokrenu prekršajni ili kazneni postupci protiv istih.