s markovog trga

Plenković objasnio zašto Jelenić ne može biti državni odvjetnik nakon izbijanja afere 'masoni'

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 20.02.2020 10:56
  • Objavljeno 20.02.2020 u 08:59
Andrej Plenković

Andrej Plenković

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na današnjoj sjednici Vlade na dnevnom je redu Prijedlog uredbe o Uredu predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti. Na dnevnom redu je i razrješenje glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića zbog afere 'masoni'

Premijer Andrej Plenković u uvodnoj je riječi zahvalio Kolindi Grabar Kitarović na pet godina mandata i još jednom čestitao Zoranu Milanoviću. Kazao je da će Robert Hranj danas biti imenovan načelnikom Glavnog stožera.

Plenković je izjavio i da Vlada podržava odluku glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića da podnese ostavku na tu dužnost nakon što se saznalo da je član masonske organizacije, smatra je odgovornim i ispravnim činom te ne dovodi u pitanje njegovu profesionalnost i neovisnost.

'Ovaj prijedlog razrješenja ne znači da je glavni državni odvjetnik postupao protivno zakonima te da svoju dužnost nije obnašao objektivno, nepristrano i neovisno. Ovdje se radi o integritetu ljudi koji rukovode radom najviših pravosudnih tijela i samim time povjerenju javnosti u neovisnost državnog odvjetništva, ali i pravosuđa u cjelini', kazao je Plenković na sjednici Vlade.

Vlada će prijedlog za razrješenje glavnog državnog odvjetnika na njegov vlastiti zahtjev podnijeti Hrvatskom saboru, koji će o njemu donijeti odluku uz prethodno mišljenje nadležnog Odbora za pravosuđe.

  • +13
  • +10

Dražen Jelenić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Plenković je pritom naglasio da su načela i pravila ponašanja koja se očekuju od državnih odvjetnika u obnašanju njihove dužnosti, ali i u privatnom životu, postavljena izrazito visoko, a takva su jer ta dužnost ne dozvoljava prostor za bilo kakvu sumnju u nepristranost i objektivnost onih koji odlučuju o progonu počinitelja kaznenih djela, zaštiti imovine RH i zaštiti zakonitosti.

'Otkrivanjem činjenice da je gospodin Jelenić član jednog društva ili udruge, povjerenje je, nažalost, bilo narušeno, a neovisnost rada glavnog državnog odvjetnika dovedena je u pitanje', ustvrdio je premijer.

Ponovio je da prilikom predlaganja Jelenića za glavnog državnog odvjetnika Vlada od njega tu informaciju nije dobila niti su iz bilo kojih drugih izvora imali saznanja o njegovom članstvu u masonskoj udruzi. Da je ta činjenica iznesena u razgovoru koji su vodili tada 'mi bismo je na adekvatan način uzeli u obzir prilikom donošenja odluke o prijedlogu kandidata za glavnog državnog odvjetnika'.

Dodao je kako je status te udruge legalan i ne postoji propis koji zabranjuje ikome, pa tako niti državnom odvjetniku, članstvo u nekom udruženju.

'Vlada ne dovodi u pitanje profesionalnost i neovisnost Jelenića, ali podržava njegovu odluku kao glavnog državnog odvjetnika da podnese ostavku te je u danim okolnostima smatramo odgovornim i ispravnim činom', zaključio je premijer.

Na dnevnom redu Vlade je Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, Nacrt prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o energetskoj učinkovitosti, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona , Prijedlog uredbe o Uredu predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, Prijedlog odluke o prijenosu prava upravljanja stanovima i kućama u vlasništvu Republike Hrvatske...

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!