'sjajna svjetlost' U CENTRU ZAGREBA

Država prodala 'Mesićevu' vilu tajanstvenoj Ruskinji

28.09.2018 u 15:50

Bionic
Reading

Vila u kojoj je bio smješten Ured bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića prodana je za 5,5 milijuna kuna. Kupac je, kako doznaje tportal, tvrtka Sjajna svjetlost j.d.o.o. u vlasništvu tajnovite Ruskinje

Vilu je ovih dana prodalo Ministarstvo državne imovine iz drugog pokušaja, i to za 5,5 milijuna kuna. Pristigle su četiri ponude, a početna cijena bila je 5,28 milijuna kuna.

Iako nisu otkrili ime kupca vile u kojoj je Mesić stolovao, tportal doznaje kako je kupac tvrtka Sjajna svjetlost j.d.o.o. osnovana 7. rujna ove godine, očito samo kako bi preko nje bila kupljena vila.

Direktor tvrtke je Zvonko Šarić koji je, osim ove, direktor ili vlasnik niza tvrtki. Bavi se uglavnom izgradnjom i prodajom nekretnina te sustavima grijanja i hlađenja. U njegovu poslovnom carstvu je i tvrtka Vile Solar d.o.o., koja stoji iza istoimenog velebnog apartmanskog naselja u Brodarici kod Šibenika. Šarić je i vlasnik i direktor tvrtke H.B. Inženjering d.o.o. koja se bavi projektiranjem i građenjem.

Zbog angažmana te tvrtke s državom Šarić se našao u medijskim napisima 2011. o optužnici u aferi Fimi media. Naime, preko te agencije, osim iz državnih tvrtki, izvlačen je novac i iz onih privatnih. Među njima je i H.B. Inženjering, koji je u nekoliko navrata bila angažiran od Fine za razne adaptacije prostora.

  • +8
Bivša rezidencija Stjepana Mesića Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Prema optužnici ispada da je niz privatnih tvrtki Fimi mediji isporučivao nevjerodostojne fakture za poslove koje nikad nisu stvarno obavili kako bi i dalje dobivali poslove s državom, a Šarić je u procesu bio svjedok.

Iako je direktor, Šarić nije vlasnik tvrtke koja je kupila tzv. Mesićevu vilu. To je Viktorija Fedorova, Ruskinja s moskovskom adresom. Od Šarića smo preko njegove tajnice zatražili nešto više informacija o njoj, no do zaključenja teksta nam se nije javio.

  • +2
Stjepan Mesić osvrnuo se na ukidanje Ureda bivšeg predsjednika Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Podsjetimo, bivši hrvatski predsjednik iz vile se iselio početkom 2017., nakon što je u travnju 2016. vlada Tihomira Oreškovića inicirala, a Sabor u svibnju usvojio, izmjenu Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti i time ukinula mogućnost da država bivšim predsjednicima plaća posebni ured.

Ukupna površina vile s pripadajućim vrtom i garažom iznosi 650, dok je stambeni dio veličine 350 četvornih metara. Donedavna Mesićeva vila, izgrađena 1937., u odličnom je stanju jer je 2009., kada je tadašnja vlada Jadranke Kosor odlučila dati ovu nekretninu na upravljanje Uredu bivšeg predsjednika Republike, obnovljena za oko 700.000 kuna. Rezidencija na Šalati sastoji se od četiri etaže: podruma, niskog prizemlja, visokog prizemlja i prvog kata, a u sklopu objekta je i garaža s parkirnim mjestom.