sprema se uzeti i ured

Grabar Kitarović iskoristit će pravo na plaću nakon isteka mandata

24.01.2020 u 23:21

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon isteka mandata koristit će pravo na šest mjeseci pune i šest mjeseci pola plaće

Kad Kolindi Grabar - Kitarović istekne mandat, koristit će, kažu izvori bliski predsjednici, šest mjeseci punu i šest mjeseci pola plaće, javlja Dnevnik.hr.

Ali i ured, što je i sama rekla u četvrtak. 'Pitaju me često za ured, ja sam mislila da neću uzeti ured, ali sad nekako razmišljam da treba ta neka baza ako želite raditi ozbiljan posao', kazala je Grabar-Kitarović. Pravo na ured ima sljedećih pet godina.

'Ako će predsjednica iskoristiti taj ured za promoviranje Hrvatske, ona je ipak poznata u svijetu tkogod što mislio - onda to ima nekakvog smisla. Ono što nema smisla je da netko doživotno ima pravo na takav ured', komentirao je saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja.

I baš na prijedlog Mosta, mogućnost doživotnog ureda je ukinuta - pa je bez njega ostao i predsjednik Stjepan Mesić.

Uz ured, bivši predsjednici imaju pravo i na: dva državna službenika, vozača, vozilo, ali i na osiguranje koje može koristiti trajno.

  • +37
Kolinda Grabar-Kitarović održala govor i čestitala novoizabranom predsjedniku Milanoviću Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Moramo znati da štićene osobe koje se štite na temelju Uredbe o štićenim osobama, to nisu imena i prezimena, nego njihove funkcije. Moguće je da su tijekom obnašanja svojih poslova došli do nekih informacija za koje država ima interes da ih štiti doživotno', objasnio je stručnjak za sigurnost Kristian Družeta.

Upravo promidžbom hrvatskih interesa, planira se Grabar-Kitarović baviti kada bude bivša predsjednica. 'Ono što ću nastaviti raditi je svakako brendiranje Hrvatske, promicanje naših interesa, rješavanje nekih društvenih pitanja, zlostavljanja općenito....', kazala je u četvrtak.