Komplicirano slobodno zidarstvo

Koliko je u Hrvatskoj uopće velikih masonskih loža i tko im je na čelu? Naš sugovornik tvrdi: Samo je jedna prava

19.02.2020 u 20:46

Bionic
Reading

Afera 'masoni' gurnula je kontroverznu temu slobodnih zidara i njihovog utjecaja na društvo u 'prime time', nakon što je ta tema bila rezervirana za 'teoretičare zavjere'. Veliki Orijent Hrvatske, masonska organizacija kojoj je na čelu oftalmolog Nikica Gabrić i u kojoj je bio sada već bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, samo je jedna od velikih loža slobodnih zidara u Hrvatskoj. Struktura i broj masonskih organizacija komplicirani su čak i samim njihovim pripadnicima, govori tportalu jedan hrvatski mason koji nam je otkrio da zapravo jedina priznata velika loža nije ova koja se sada našla u fokusu javnosti

Jelenić je precizirao da je početkom ožujka 2018. pozvan pristupiti udruzi koja se bavi slobodnim zidarstvom. Ta je 'udruga' Veliki Orijent Hrvatske, a sada joj je na čelu Nikica Gabrić.

Ova organizacija doista se nalazi u registru udruga te stoji da je osnovana u veljači 2017., tj. 6017. godine, jer slobodni zidari drugačije računaju godine - dodaju im četiri tisuće godina, što zovu anno lucius ili godina svjetla.

Udruga ima sjedište u Heinzelovoj 44 u Zagrebu, u kojoj se nalaze prostorije i hram Velikog Orijenta Hrvatske.

Prvi predsjednik udruge i ujedno prvi veliki meštar ove lože je Zoran Vojnić Tunić, koji živi i djeluje u Zagrebu, a rodom je iz Vojvodine. O Vojniću Tuniću ne postoji mnogo javnih podataka, a do njega nismo uspjeli doći.

Postoje tragovi da je prije podosta godina bio suradnik Subotičke biskupije, a danas je suvlasnik nekoliko tvrtki koje se bave širokim spektrom djelatnosti, no niti jedna ne bilježi značajne prihode.

  • +29
Masoni i masonski simboli Izvor: Profimedia / Autor: Lucas Barioulet / AFP / Profimedia

Zanimljivo je, u kontekstu odnosa slobodnog zidarstva i Katoličke crkve, to da je Vojnić Tunić, osim što je mason, i vitez templar, tj. pripada viteškom redu koji spada pod kršćanske organizacije i kao osnovna načela ističe: 'Kršćansku vjeru i kršćansko dostojanstvo te obranu kršćanstva uvijek i svagdje.' Vojnića Tunića na čelu Velikog Orijenta Hrvatske 2018. zamjenjuje Nikica Gabrić.

No u registru udruga postoje i druge velike lože. Jedna od njih je Velika loža Croatia, također osnovana 2017., kojoj je na čelu zagrebački odvjetnik koji inače zastupa ruske investitore – Damir Pokupec.

Organizacijska struktura

Organizacijska struktura masonskih organizacija stroga je i komplicirana. Pod velikom ložom moraju biti najmanje tri velike lože. Veliki Orijent Hrvatske tako pod svojom zaštitom ima četiri velike lože koje se zovu Mudrost, Snaga, Ljepota i Libertas. Svaku tu veliku ložu čini još nekoliko manjih loža. 

Registrirana je i Velika loža Hrvatske u Rijeci, a doznajemo da je neaktivna.

U registru je i Velika loža Hrvatske 'Grof Ivan Drašković', utemeljena 1997., koja je dobila ime po trakošćanskom grofu koji je prvi sustavno organizirao slobodno zidarstvo u Hrvatskoj u 18. stoljeću.

Na čelu ove lože je liječnik Slobodan Kuvalja, a titulu velikog majstora ponio je nakon smrti utjecajnog zagrebačkog odvjetnika Marijana Hanžekovića. Osim njih, kaže nam naš izvor, još je nekoliko hrvatskih velikih loža, no njihov trag ne nalazimo u registru udruga.

Koja je od ovih loža ona prava?

Pitanje je to koje grebe malo dublje u strukturu slobodnog zidarstva, a koja, tvrdi naš sugovornik, također slobodni zidar, zbunjuje i mnoge masone.

Koliko je njemu poznato, u Hrvatskoj djeluje sedam velikih loža, što je još malo s obzirom na to da ih je u Srbiji 15. One se, kaže, deklariraju kao slobodnozidarske udruge, a jesu li tako i registrirane, to je druga priča.

Kaže da je razlog inflacije loža činjenica da bi svatko htio biti veliki majstor, tj. meštar. No među njima ipak ima razlike.

Odnos Pavelića i Tita prema masonima

'U Titovoj Jugoslaviji nije bilo organiziranog slobodnog zidarstva. Bila je to još jedna od razlika između demokracija i nedemokracija. Još teže bilo je u fašističkim diktaturama, napose u nacističkoj Njemačkoj, pa onda i u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Hitleru je bilo jasno da se 'malograđanski ograničene... i bezazlene udruge za uzajamno promicanje vlastitih interesa', kako je procijenio njemački nacistički vođa svoje sunarodnjake slobodne zidare, ne treba bojati.

No opasno je bilo ono što su nacisti od slobodnih zidara preuzeli, 'posebne običaje', izolaciju, 'simbole i tajnovite obrede' koji se razumiju tek na višoj razini. U NDH Pavelić je masonima predbacivao potporu nastanku Jugoslavije 1918. (ne objašnjavajući koje su bile alternative), pa su mnogi otpremljeni u logore Jasenovac i Staru Gradišku. Doduše, nisu stradali, možda i zbog toga što su u slobodnim zidarima bili Slavko Kvaternik, sin mu Dido, Mile Budak te niz visokih časnika.

U socijalističkoj Jugoslaviji, a to je bila osnovna razlika, masoni su bili na važnim dužnostima u društvu, mada ne, koliko je poznato, i onim političkim. Andrija Štampar, osnivač Svjetske zdravstvene organizacije, predsjednik JAZU-a, dekan Medicinskog fakulteta i rektor Sveučilišta, Grga Novak, također predsjednik JAZU-a, publicist Josip Horvat, književni teoretičar Antun Barac, samo su neki od poznatijih. Osim dugogodišnjih govorkanja o Titovu članstvu u masonima, nikakvih dokaza nema, baš kao ni o članstvu Miroslava Krleže. Neki su po srdačnosti kojom su komunicirali Tito i Ivan Meštrović pronalazili tajne razloge takve bliskosti. Potvrde nema te nikada nismo saznali je li i gdje Tito primljen u neku od loža', pisao je u komentaru pod naslovom 'Treba li se bojati masona?' 2013. za tportal povjesničar Tvrtko Jakovina.

'U slobodnom zidarstvu ne postoji nadnacionalna organizacija. Imate tzv. regularnost ili neregularnost. Osnuje se udruga i ako želi raditi po pravim zasadama i starim tradicijama, mora ispunjavati određeni broj uvjeta. Među njima je i uvjet da u članstvo ne prima žene. Tri veće lože u Hrvatskoj primaju žene, stoga se ne mogu smatrati regularnim. Tri od njih ispunjavaju pravila regularnosti', kaže nam naš sugovornik.

Od te tri, u svakoj zemlji može postojati samo jedna priznata loža. A da to postane, mora joj biti priznata regularnost u 120 drugih regularnih loža. To je u Hrvatskoj jedino Velika loža Hrvatske 'Grof Ivan Drašković'.

'Nepojmljivo je to da su podaci iscurili'

Pitamo ga kako komentira aktualnu aferu koja je slobodno zidarstvo stavila u fokus javnosti. Kaže da je nepojmljivo to da su podaci o slobodnim zidarima iscurili izvan njihovih krugova.

No naglašava da javnost precjenjuje važnost i domet masona te da tu famu treba razbiti. Podsjećamo ga pak na riječi Dragana Kukavice, velikog meštra Velike lože Hrvatske i prethodnika Marijana Hanžekovića na toj funkciji, koji je za Večernji list 2013. izjavio kako u svakoj hrvatskoj Vladi ima masona.

Naš sugovornik smatra da pilu treba okrenuti naopako pa cijelu priču gledati kroz aspekt uspješnosti ljudi koji dolaze do najviših funkcija u državi.

Nisu na njima, poručuje, jer su masoni. Uspoređuje to s poznatim američkim studentskim bratstvima na prestižnim fakultetima. Nisu uspješni u svojim karijerama jer su pripadnici bratstva, nego zato što su sposobni, uostalom na takva se sveučilišta ne upisuje baš svatko, poručuje.