U ŠPANJOLSKOJ

Na referendumu promijenili antisemitsko ime sela

26.05.2014 u 07:47

Bionic
Reading

Stanovnici malenoga sela u Španjolskoj glasanjem su u u nedjelju odlučili promijeniti stoljetno, antisemitsko ime svoga sela.

To selo na sjeveru države najmanje od 1623. zove se Castrillo Matajudios, što znači da se u njemu ubijaju židovi, a u nedjelju je 29 stanovnika glasalo za promjenu.

Njih 19 bilo je protiv, objavio je seoski načelnik Lorenzo Rodriguez

Seljani su odlučili uzeti manje uvredljivo, još starije ime, Mota de Judios, što znači Brdo Židova, rekao je on za AFP i objasnio da će seosko poglavarstvo 3. lipnja razmotriti rezultate nedjeljnoga glasanja i onda pokrenuti postupak promjene imena.

"Kad promijenimo ime, to će biti prava prekretnica", rekao je i potužio se da se seljani često moraju opravdavati kad ih ljudi izvana pitaju ubijaju li oni židove. "To nema nikakvog smisla, mi smo njihovi potomci, na grbu nam je Davidova zvijezda".

Njegovo mjesto u blizini grada Burgosa nastalo je 1035. kao utočište za progonjene židove koji su se skrasili na obližnjem brijegu, odnosno Moti. Ondje su ostali do 1492. kad ih je protjerala inkvizicija.

Arheolog Angel Palomino kaže kako se vjeruje da su potomci židova koji su prešli na katoličanstvo odlučili u protureformaciji promijeniti i ime sela kako bi dokazali čistoću svoje vjere.