zatvorena sjednica vlade

Na osobni zahtjev razriješen pomoćnik ministra uprave Mladen Nakić

05.12.2019 u 20:19

Bionic
Reading

Na zatvorenome dijelu sjednice Vlade u četvrtak je Zdravko Tušek imenovan državnim tajnikom u Ministarstvu poljoprivrede, a istovremeno je razriješen dužnosti pomoćnika ministrice poljoprivrede te je na osobni zahtjev razriješen pomoćnik ministra uprave Mladen Nakić

Razriješen je dio dosadašnjih članova Savjeta za mlade te imenovan dio novih članova i zamjenika članova Savjeta za mlade, kao predstavnika Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, priopćeno je iz Vlade. Razriješeni su članovi Miroslav Smetiško i Marija Šumonja te zamjenici članova Matija Kikelj, Martina Šira, Ana Jerković i Tonči Glavinić. Novim članovima Savjeta za mlade imenovani su Ivan Vidiš i Miroslav Smetiško, a Dario Miloš, Matija Kikelj, Karmen Marinić i Diana Bungić imenovani su zamjenicima članova.

Također je razriješen dio dosadašnjih članova Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovine ljudima: Marlena Jukić, Duška Paravić i Dubravka Marušić. Tomislav Milunović, Tihana Balija i Suzana Vargović imenovani su novim članovima Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovanja ljudima.

Na zatvorenome dijelu 195. sjednice Vlada je verificirala stajališta za sastanak Vijeća za vanjske poslove (FAC) koje se održava 9. prosinca 2019. godine. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koje Republika Hrvatska zastupa prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona ne objavljuju, podsjeća se u priopćenju.

Dodatno, dodaje se,  dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor, navodi se u priopćenju.

Vlada je utvrdila odgovore na Pisma službene obavijesti Europske komisije i to u vezi s opasnim tvarima, u vezi s okolišem u vodnom području, u vezi s dječjom pornografijom i u vezi s tunelima u transeuropskoj cestovnoj mreži. Odgovori koje je Vlada utvrdila bit će proslijeđeni Europskoj komisiji, a uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima ne objavljuju. 

Zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava dana je suglasnost za postizanje prijateljskog rješenja spora.  Na temelju članka 39. stavka 2 Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, postupak postizanja rješenja je označen stupnjem tajnosti "ograničeno", stoga Vlada nije u mogućnosti objaviti ovu točku u cijelosti. 

Vladi su podnesena usmena izvješća: mjesečno Izvješće o provedbi aktivnosti iz Akcijskog plana Republike Hrvatske za pridruživanje Europskom tečajnom mehanizmu II (ERM II) i bankovnoj uniji te Izvješće o provedbi Nacionalnog programa reformi 2019., za mjesec studeni 2019.      Na zatvorenom dijelu sjednice usvojeni su pregledi zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2019. godinu.