glavna tema porezna reforma

Vlada brzopotezno odradila sjednicu, Plenković izrazio sućut Albaniji zbog potresa

26.11.2019 u 17:33

Bionic
Reading

Vlada je za ovaj tjedan isplanirala čak dvije otvorene sjednice. Na prvoj, koja se neuobičajeno održala u utorak u kasnim popodnevnim satima, tema je bila biti porezna reforma, kako bi zakoni koji se tiču izmjena u poreznoj politici mogli biti uvršteni u dnevni red sjednice Sabora koja započinje u srijedu

Premijer Plenković je na početku sjednice izrazio sućut Albaniji povodom potresa. 'Razgovarao sam s Ramom i izrazio spremnost Hrvatske da pruži pomoć', kazao je Plenković. Kazao je kako je Hrvatska poslala dva helikoptera HV-a koji prevoze tim specijaliziran za izvačenje iz ruševina.

'Ostajemo angažirani na ovoj temi i zahvaljujem svima koji su danas ovako promptno reagirali', poručio je.

Čestitao je Goranu Pauku na ponovnom izboru za predsjednika Hrvatske zajednice županija.

Što se tiče porezne reforme, ministar financija Zdravo Marić pojasnio je da PDV i dalje ostaje na 25 posto. Što se tiče međustope od 13 posto proširuje se obuhvat stope na pripremu i suluživanje jela i slastica. Primjena snižene stope PDV-a od 13 posto primjenjuje se i za nositelje fonografskih prava, pojasnio je Marić razlike u odnosu na prvo čitanje zakona.

Izmjena ima i kod poreza na dohodak i to kod mjere za mlade. 'Mladi do 25 godina ('95. godište i kasnije) iduće godine imat će stopostotno umanjenje poreza na dohodak, a oni od '90. do '94. godišta 50 postotno umanjenje te iste obveze', kazao je Marić.

Mjera umanjenja obveze poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak osim što je doprinos uvećanju raspoloživog dohotka odnosno povećanju potrošnje građana, ujedno predstavlja i demografsku mjeru te se time daje doprinos zaustavljanju trenda odlaska mladih i visokoobrazovanih osoba na rad u inozemstvo, pojašnjava se u zakonu.

Povećava se osnovni osobni odbitak s 3.800 na 4.000 kuna.

Primicima od nesamostalnog rada smatraju se i premije osiguranja koje poslodavci plaćaju za svoje radnike po osnovi dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja. Kao dodatan način nagrađivanja radnika omogućilo bi se poslodavcima da zaposlenicima neoporezivo podmire troškove dodatnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja do određenog iznosa na temelju vjerodostojne dokumentacije.

Naknade učenicima za vrijeme dualnog obrazovanja kao i nagrade učenicima za vrijeme praktičnog rada i naukovanja neće ulaziti u primitke koji se uzimaju u obzir pri utvrđivanju prava na uvećani osobni odbitak za uzdržavane članove.

'Ovaj cijeli paket je dio četvrtog vala porezne reforme, ukupno rasterećenje u našem mandatu je preko 9 milijardi kuna', poručio je Plenković.