ATENTAT pRED UREDOM

Četiri metka iz zasjede: Ubijen srpski političar s Kosova Oliver Ivanović

16.01.2018 u 10:02

Bionic
Reading

Srpski političar s Kosova Oliver Ivanović u utorak ujutro ustrijeljen je ispred svoga ureda u Kosovskoj Mitrovici

Predsjednik Građanske inicijative Sloboda, demokracija, pravda odmah je prebačen u bolnicu, ali je ubrzo podlegao ozljedama.

Ivanovića je metak pogodio u trbuh, a policija je ispred njegova ureda pronašla tri čahure, javlja B92.

Neslužbeno se pak doznaje kako je napadač bio naoružan pištoljem s prigušivačem, kao i da je pucano iz vozila u pokretu. Nedaleko od mjesta zločina pronađen je i zapaljeni automobil Opel Astra, kojim je ubojica najvjerojatnije pobjegao, a potom ga i zapalio kako bi prikrio tragove. 

Sjeverni dio Kosovske Mitrovice blokirale su jake snage kosovske policije te tragaju za osobom koja je pucala na Ivanovića.

Ivanović je prominentna figura srpske politike na Kosovu te je u prošlosti obnašao niz važnih funkcija. Između ostaloga, bio je državni tajnik u danas ukinutom srpskom ministarstvu za Kosovo.

Proveo je više od dvije godine u pritvoru u Prištini pod optužbom za ratni zločin tijekom sukoba na Kosovu 1999. godine. Pušten je da se brani sa slobode u travnju prošle godine.

U srpnju je Ivanoviću zapaljen automobil, a iz njegove stranke istupila su četiri člana zbog zastrašivanja tijekom kampanje za kosovske lokalne izbore održane potkraj 2017. 

Na spomenutim izborima Ivanovićeva građanska inicijativa zagovarala je autonomnu politiku kosovskih Srba, koja odbija diktat iz Beograda.

  • +6
Prosvjedi nakon sporazuma Srbija-Kosovo Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Ivanović je rođen 1953. godine u Dečanima u obitelji crnogorskog porijekla, a životni san mu je bio postati pilot, pa je postao pitomac nekadašnje Vojne akademije u Zagrebu, u kojem je za vrijeme studija ozbiljno započeo treniranje karatea te je vrlo brzo postao instruktor.

Poslije tri godine studija napušta Vojnu akademiju nakon što mu je konstatirano urođeno oštećenje vida. Potom se vraća na Kosovo te uspješno završava Strojarski fakultet u Mitrovici, a naknadno i apsolvira na Ekonomskom fakultetu u Prištini.

Pored akademske karijere, Ivanović ne zapušta onu sportsku te redovito osvaja medalje na natjecanjima u bivšoj državi, a postaje i međunarodni karate sudac, što dovodi do usavršavanja njegova poznavanja stranih jezika, osobito engleskog, talijanskog i albanskog.

Ivanović se od siječnja 2014. godine s još četvoricom Srba nalazio u pritvoru u Kosovskoj Mitrovici zbog optužbe za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine. Zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode Ivanović je sredinom 2015. započeo štrajk glađu te je poslije tjedan dana štrajkanja uslijed narušenog zdravlja prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

  • +5
Prosvjed protiv Vučića u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: Srđan Ilić

EULEX-ov sud Ivanovića početkom 2016. godine osuđuje na devet godina zatvora zbog ratnih zločina koje je počinio nad kosovskim Albancima kao zapovjednik srpskih paravojnih formacija, a kako presuda nije bila pravomoćna, u travnju prošle godine pušten je da se brani sa slobode. Samo tri mjeseca nakon izlaska iz zatvora Ivanoviću je zapaljen automobil u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Zanimljivo, na današnji dan prije četiri godine ubijen je Dimitrije Janićijević, tadašnji kandidat za gradonačelnika Sjeverne Mitrovice na prvim tadašnjim kosovskim lokalnim izborima. On je, također, kao kandidat za gradonačelnika uhićen zbog optužbi za ratni zločin.

Zbog Ivanovićeva ubojstva u Bruxellesu naglo su prekinuti pregovori srbijanske delegacije koja se hitno vraća u Beograd, a za podne je zakazana hitna sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Obraćanje naciji najavio je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.