ne mogu 'preko bare'

Amerikanci odbili dati vizu prvom čovjeku srbijanske vojske, ali i kosovskom premijeru

10.01.2018 u 20:19

Bionic
Reading

Američko veleposlanstvo u Beogradu odbilo je izdati vizu načelniku Generalštaba Vojske Srbije Ljubiši Dikoviću jer je prošlog rujna nazočio rusko-bjeloruskoj vojnoj vježbi, a viza je odbijena i kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju koji je trebao biti gost Nacionalne garde američke savezne države Iowe

Pozivajući se na neimenovane izvore bliske vlastima, srbijanski list Danas piše kako su Amerikanci pozvali Dikovića da održi predavanje te kako su mu potom odbili dati vizu za ulazak u zemlju.

U američkom veleposlanstvu u Beogradu nisu htjeli potvrditi navode o odbijanju vize, pozivajući se na Zakon o imigraciji i državljanstvu koji zabranjuje komentiranje pojedinačnih slučajeva u vezi s izdavanjem viza.

Diković je, podsjetimo, bio gost na vojnoj vježbi Zapad 2017, koju su sredinom prošlog rujna na poligonu Lužskij održale ruska i bjeloruska vojska.

Istovremeno, kosovski premijer Ramush Haradinaj priopćio je u srijedu kako još uvijek nije dobio odgovor na zahtjev za američku vizu koji je podnio njegov kabinet kako bi mogao nazočiti molitvenom doručku u Washingtonu te vojnoj vježbi Nacionalne garde američke savezne države Iowe.

  • +3
Srbijanska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Glasnogovornik Nacionalne garde Iowe, brigadir Greg Hapgood kazao je za Radio Slobodnu Europu kako je Haradinaj otkazao posjet zbog neizdavanja vize.

'Premijer Haradinaj je bio pozvan u posjet te žalimo što nije mogao dobiti vizu i biti s nama. Obrazloženje glasi da se posjet ne može realizirati, a ostale detalje nismo dobili', priopćio je Hapgood.