ČELNICI ODRIJEŠILI VREĆU

Na konferenciji u Parizu 15 milijardi dolara za 'novu Libiju'

02.09.2011 u 08:28

Bionic
Reading

Sudionici međunarodne konferencije o Libiji, koja je održana u u Parizu na poticaj francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i britanskog premijera Davida Camerona, novim su vlastima u Libiji odmah stavili na raspolaganje 15 milijardi dolara za obnovu a od njih zatražili da rade na pomirenju i demokraciji, prenose agencije.

'Predstavnici Libije zatražili su od nas, 63 nazočne zemlje, odmrzavanje sredstava i mi smo odmah idući od izaslastva do izaslanstva uspjeli dogovoriti odmrzavanje 15 milijardi', rekao je Sarkozy. Francuski predsjednik rekao je da Moamer Gadafi treba biti uhićen a da će libijski narod odlučili hoće li mu se suditi u zemlji ili će ga predati međunarodnim sudovima. Sarkozy je od nocvih vlasti u libiji zatražio da se angažiraju 'na procesui pomirbe i oprosta'.

Predsjednik Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Mustafa Abdel Džalil rekao je da islam potiče opraštanje i pomirbu te da treba poštivati pravnu državu. 'Moramo se usredotočiti na razvoj, obnovu škola, zdravstva. Bili smo prvenstveno usredotočeni na odmrzavanje sredstava i možda možemo u idućoj fazi početi izvoziti', kazao je on.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy je na konferenciji objavio da je Europska unija danas ukinula sankcije i blokadu imovine 28 libijskih gospodarskih entiteta, među kojima su banke, naftne tvrtke i luke.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je najavio za 20. rujna 'skup o Libiji na visokoj razini', u vrijeme zasjedanja Opće skupštine UN-a koja će početi 13. rujna u New Yorku.

'Borba još nije gotova... NATO i naši saveznici nastavit će naše operacije... koliko god je nužno da se zaštite životi civila', rekao je britanski premijer David Cameron. 'Sloboda u Tripoliju na vidjelo iznosi neizrecive zločine... Ti se zločini moraju istražiti a krivci izvesti pred pravde'. 'Mislim da nitko ne bi trebao biti zadovoljan onime što se događa u Libiji, no vidio sam da je NTC svaki puta kada je bio pred izazovom uspješno odgovorio', naglasio je on

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen naglasio je da rat u Libiji još nije gotov. 'To je razlog zašto sam večeras naglasio da je NATO spreman nastaviti spreman nastaviti svoje operacije koliko je potrebno. S druge strane, nećemo ostati ni dan duže no što je nužno. Želimo završiti operaciju kada stanje to dozvoli'.

Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton upozorila je da još nije sve gotovo. 'Posao ne završava s krajem represivnog režima. Pobjeda u ratu ne nudi jamstva za pobjedu u miru koji slijedi. Ono što će se dogoditi u dolazećim danima bit će ključno'.

'Promatrat ćemo i podržavati libijske čelnike dok ispunjavaju iznesena obećanja da će provoditi tranziciju i raditi po zakonu', naglasila je ona.