PREBROJAVANJE GLASOVA

Na izborima u Pakistanu vode kandidati koje podržava zatvoreni bivši premijer Khan

11.02.2024 u 12:46

Bionic
Reading

Prebrojavanje glasova na nacionalnim izborima u Pakistanu zaključeno je u nedjelju i neovisni kandidati, koje većinom podupire zatvoreni bivši premijer Imran Khan, osvojili su 101 od 264 mjesta, navodi se na internetskoj stranici izbornog povjerenstva

Konačni rezultat objavljen je više od 60 sati nakon završetka glasanja na nacionalnim izborima u četvrtak, a ta je odgoda izazvala pitanja o procesu. Neovisni kandidati vode ispred stranke još jednog bivšeg premijera, Navaza Šarifa, koja je osvojila 75 mjesta, što je čini najvećom pojedinačnom strankom u parlamentu jer su se Khanovi neovisni kandidati kandidirali kao pojedinci.

Šarif je rekao da njegova stranka razgovara s drugim skupinama o formiranju koalicijske vlade jer nije uspjela sama osvojiti jasnu većinu. Khanova stranka PTI zaprijetila je da će u nedjelju održati mirne prosvjede diljem zemlje ako se tijekom noći ne objave rezultati glasanja, a po noći su održani neki manji prosvjedi.

Pakistanska privremena vlada kaže da je kašnjenje uzrokovano problemima u komunikaciji zbog prekida mobilnog interneta na dan izbora.  Prekid, za koji su vlasti izjavile da je bio zbog sigurnosnih razloga, izazvao je zabrinutost skupina za ljudska prava i stranih vlada, uključujući Sjedinjene Države.

U objavi na platformi X u nedjelju, tajnik stranke PTI otkazao je opće prosvjede, ali je rekao da bi trebalo održati prosvjede u određenim izbornim okruzima gdje su zabrinuti zbog 'krivotvorenih' rezultata. Devedeset tri neovisna kandidata koji su osvojili mjesta povezana su s Khanovom strankom PTI.

Khanovi pristaše kandidirali su se kao neovisni jer im je izborno povjerenstvo zabranilo sudjelovanje na izborima pod izbornim simbolom njegove stranke zbog nepoštivanja izbornih zakona. Unatoč zabrani i Khanovu zatvaranju zbog optužbi koje se kreću od odavanja državnih tajni do korupcije i nezakonitog braka, milijuni pristaša bivšeg igrača kriketa glasali su za njega, iako on ne može biti dio bilo koje vlade dok je u zatvoru.

Nedostatak s kojim se neovisni kandidati suočavaju u pokušaju formiranja vlade jest to što nemaju pravo na dodjelu niti jednog od 70 rezerviranih mjesta u parlamentu, koja se raspoređuju prema stranačkoj snazi ​​u konačnom zbroju.

Šarifova stranka mogla bi dobiti do 20 tih mjesta. Izborno povjerenstvo prethodno je označilo da se još ne mogu uključiti rezultati za dva mjesta - jedno u kojem je kandidat ubijen zbog čega je glasanje odgođeno, a drugo u kojem će glasanje biti dovršeno kasnije ovog mjeseca.