O AKTUALNIM TEMAMA

Milanović: 'Plenković i Turudić lažu, ovo je politička pedofilija. DP mi je bliži od HDZ-a'

11.02.2024 u 11:02

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović gostovao je u 'Intervjuu tjedna' u Točki na tjedan na N1 televizije, gdje je s novinarkom Natašom Božić Šarić razgovarao o izboru Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika, o sigurnosnim provjerama i ostalim aktualnim temama

'Dugo nisam ovako razgovarao u ovom formatu - ono što imaš, kažeš pred kamerama. Možeš diktirati i ritam, ali očito stvari treba ponoviti', započeo je Milanović u razgovoru za N1.

Upitan je zašto je za izbor Turudića rekao da je to 'nacionalna katastrofa i najniži trenutak hrvatske politike otkad se bavi politikom'.

'Drama ima razne forme. Ovo je katastrofa. Ima elemente tragedije, ali bez onog što na kraju bude katarza. Takvi cinici, ljudi, političari neće se suočiti s istinom; zato to ima elemente tragedije. Ovakva razina srozavanja - gdje se jednog bukača gura na čelno mjesto represivnog aparata - je nezabilježena u Hrvatskoj. Ovdje on nije tema, njegov gospodar je tema', odgovorio je Milanović.

'Turudić i njegovi promotori su bili jači. Još postoji prilika da ga se zaustavi, još nije položio prisegu. Nije zakonito izabran. Ne bih htio počinjati kao predsjednik Rusije neki dan. Jedno je nekoga udaljiti iz sustava, to je užasno teško, a nešto drugo je zaustaviti ga, njega i njegove sponozore. Njegova respektabilna karijera? Oprezno s tim. Vrlo često se napreduje po vezama. Provincijski sudac; kako je izabran i preraspoređen preko noći? Nije to nikakva karijera', dodao je Milanović.

  • +3
Ivan Turudić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Milanović odgovorio zašto nije zaustavio Turudića 2015.

Upitan je zašto nije zaustavio Turudića 2015. godine. 'On je tad bio predsjednik Županijskog suda i uskočki sudac, nije išao naviše; bio je tamo gdje je bio. Kako je došao tamo, pitajte njegove mentore i sponzore. Na kraju je postao predsjednik Županijskog suda valjda dva tjedna prije nego što sam ja postao premijer.

Uskok i DORH tada traže pomoć SOA-e jer ne vjeruju Županijskom sudu tada, kojem je Turudić bio predsjednik. Jedini tko je to mogao učiniti - a to je nekoliko mjeseci prije mog odlaska s mjesta premijera - je bio USKOK. No USKOK je trebao tražiti dozvolu od Županijskog suda. A tko je bio predsjednik? Umjesto da telefonski, umjesto 'Ponijele su me emocije', da kaže: 'Ne mogu s tobom razgovarati’. Trebalo je proći toliko godina da se, eto, ja slučajno sjetim i nečega i pokušavam obavijestiti njegovog mentora Plenkovića i u njemu je sav problem', rekao je Milanović.

Predsjednik je potom upitan kada je doznao da se Turudić sa Zdravkom Mamićem 'vozikao', 2015. ili sada.

'Za Josipu Rimac nisam znao, za ovo sam znao 2015.. Rekao sam ravnatelju SOA-e da mi dođe sa svim detaljima. Ajde da riješimo 2015. Mamić je izašao iz pritvora uz kauciju od dva milijuna eura koju je trebao izgubiti. Kako to dokazati? Ono što je prikupila SOA nema karakter dokaza u postupku. Moj ministar pravosuđa nije ni znao za to, znao sam ja. Jesmo li ovo raščistili? Potpuno je nebitno zašto ja nisam učinio nešto', odgovorio je.

  • +15
Glasanje o Ivanu Turudiću Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Novinarka je podsjetila da je Vlada izvijestila kako je Turudić prošao tri provjere, a premijer Andrej Plenković je Milanovića potom pitao zašto mu svoja saznanja dostavlja dva-tri dana kasnije, uoči glasanja.

'To su izgovori lopova uhvaćenog u krađi. Turudić nema sigurnosnu provjeru, on ima provjeru iz 2019. za uskočkog suca, temeljnu provjeru. Kako je prošao tu nakon što se znalo za nedopuštene radnje? E o tome ćemo morati razgovarati post factom, i s premijerom.

Nije moguće ni logično za povjerovati da se to nije znalo i da to nije trebalo ući u materijale tijekom zadnje provjere. Kako to nije dato na znanje Vrhovnom sudu? Turudić laže, Plenković laže; izmišljaju. U jednom danu laže dva puta. Kaže ide nova provjera? Kakva? Do kraja dana kaže nema. Onda se javi stručnjak za kamione Olja Butković, jazbinar koji je tamo kartao… Ove stvari imaju elemente sluđivanja', rekao je Milanović.

  • +20
Zoran Milanović, predsjednik RH Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Kaže i da postoji zakonska osnova da je Plenković mogao tražiti sigurnosnu provjeru.

'Kao što je rekao Prljavi Harry: Mišljenje je kao neka stvar na tijelu - ima je svatko. Bez obzira na to što se pokušava učiniti sve da se ne učini ništa, sve je je jasno. Na javni poziv koji je raspisalo državnoodvjetničko vijeće javila su se dvojica iz sustava i dvojica koji ne rade u sustavu. Zamislite da je prvi izbor bio Dragičević koji nema nikakvu provjeru. A Turudić? Potpisao je da pristaje na provjeru.

Sve je u zakonu. Sad ćemo čitati. Ovo je moglo čekati do lipnja, ali njima se žurilo. Kandidat za glavnog državnog odvjetnika prijavi treba priložiti suglasnost da pristaje na sigurnosnu provjeru. Jedan od uvjeta koje je DOV postavio: kandidat koji ne obnaša državnoodvjetničku dužnost mora priložiti suglasnost vlastoručno potpisanu. Analogijom, prema Zakonu, može se imenovati osoba koja ispunjava opće i posebne uvjete, to su ovi. Dakle, stvari su jasne, DOV administrira za Vladu, prikupljaju podatke. To dolazi Vladi, oni su zadnja instanca.'

  • +13
Na Mimari osvanuli grafiti SMS poruka Josipe Rimac i Ivana Turudića Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Butković kaže da se bojite Turudića, konstatirala je novinarka N1 televizije.

'On, koji je kartao s Turudićem u Slovenskoj. On je bio gost. Ja sam bio u solidnim odnosima s Draganom Kovačevićem, dok sam bio nitko i ništa, nisam bio premijer. Kovačević je doprinio tome da HNS u 2017. promijeni stranu, odmetne se u koalicije. Ja sam taj koji ih je uveo u Sabor. Zašto? Jer je bio glavni direktor Janafa. Vjerojatno da sačuva svoje mjesto. Svi su tamo nalazili mjesto, među ostalim i Jakov Kitarović.

Većina tih ministara su smijenjeni, ostao je Butković. Kad je već rekao da imao pitanje za mene, pitaj. Ja sam predsjednik, zašto bih se trebao bojati probisvjeta koji nema nikakve ovlasti nada mnom?! Pa neka. Kroz poruke Josipe Rimac prošla je jedna cijela Koprivnica. Ako nekog pratite pola godine. Kovačević je moj dobar znanac. I to je to. Za razliku od ovog lažova (op.a Turudića) da ne zna Rimac. Sociopatski laže zastupnicima. Dva dana kasnije vidimo da su dobri prijatelji. I zato je objavljeno. Kad su čuli da laže besramno, i to je vrijednost curenja informacija.', rekao je Milanović.

  • +15
Josipa Rimac - državna tajnica, saborski mandat, direktorica Karamarkove kampanje Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Novinarka ga je upitala što sad Turudić može napraviti, brisati poruke?

'Može sve. Što je Turudićev zadatak? Turudić nije još sjeo, nije položio prisegu, on već mijenja zakone. Mislim na Lex AP. O nizu ljudi javnost ne bi saznala koliko su prljavi da nema curenja podataka. Malo je gadljivo da je javnost saznala da je Turudić pozivao doma Josipu Rimac. Odmah govori da nam ured državnog tužitelja ne treba. To govori Plenković.

Zašto se nije čekalo da prođu izboru? DOV je pokrenuo proceduru. Međutim, to ne obvezuje Plenkovića da išta napraviti, može reći: 'pričekat ćemo'. Može reći Turetu: 'Javi se, ne javi se'. Sigurnosna provjera treba. Mogu zamisliti da su dva kandidata zapela za oko premijeru i onda ih obojicu moraš provjeriti, kakav bi onda bio izgovor? Bi li izgovor isto bio, nema tko, ajmo, idemo', rekao je predsjednik.

'Proganjat ću ih'

Novinarka ga je pitala što on sad može.

'Ništa. Sad ništa. Ovo neće prestati, proganjat ću ih. Moja dužnost je da bdijem nad funkcioniranjem sustava i pravnog poretka. Ovdje se bira čovjek koji će sutra hapsiti i kojega se sada prepoznaje kao voditelja reda. Taj isti čovjek je zamalo postao predsjednik Vrhovnog suda. U zadnjem trenu se nešto dogodilo da je Kolinda Grabar Kitarović odustala od njega. Onda su sprtljali Sesu u dva dana, nikakve javne rasprave nije bilo, dilema…

O ovom se ne smije prestati govoriti. Turudić je nelgalno i protuzakonito izglasan u Saboru. Mora biti provjerena sigurnosna provjera i to je ultimativni cilj. Plenković konstantno laže i sad se izbezumio i to više ne liči ni na što. Treba biti strpljiv. Ja se umoriti i umiriti neću. Čak i ako dođu veći umovi od Butkovića, spreman sam na skromni obračun', rekao je Milanović.

  • +3
Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

'Domovinski pokret mi je bliži od HDZ-a'

Novinarka ga je pitala hoće li se kandidirati na parlamentarnim izborima. 'Ja da se kandidiram? Kako, ja nemam stranku, listu. Jasno je da mi je bliži Domovinski pokret od HDZ-a deset puta jer još nisu napravili takve ludorije. Plenković i ja se već treću godina ne nalazimo, jer ne želi da sustav funkcionira. On ne želi niti ambasadore postaviti', rekao je predsjednik.

Upitan je hoće li se pridružiti prosvjedu najavljenom prosvjedu u subotu 17. veljače na Markovom trgu. 'Ne idem na prosvjede, ne pišem Ustavnom sudu', odgovorio je pa dodao:

Novinarka ga je upitala što misli kada će se vladajući odlučiti za izbore. 'Sada, svi procjenjuju. Mislim da hoće, sve ukazuje na to. Sjednicu vijeća za nacionalnu sigurnost sam predložio, to nije ni prokomentirano. Plenković i ja se već treću godinu ne nalazimo, jer ne želi da sustav funkcionira. On ne želi niti ambasadore postaviti', rekao je Milanović te dodao:

'Ja nisam naročito intutitivan, ni više ni manje od prosjeka, tako da ne mogu govoriti o projekcijama što će biti na izborima. Hrvatska je i dalje socijalni slučaj Europske unije i na to smo jako ponosni. Sve stvari će leći na svoje. Ovo je pedofilija, ovo graniči s političkom pedofilijom. To su bludne radnje. Sjetite se kad sam ja bio premijer, bio sam katkad grub, ali taj tip (Plenković, op.a.) kako on tretira ljude, s kakve visine govori.'

Upitan je postoji li nedoumica u proceduri kad je riječ o predaji vlasti.

'Ne znam… Da se vratim na pedofiliju - to je hiperbola. Ako nekom želiš privući pažnju, možeš se skinuti do pasa, možeš govoriti činjenicama, ali i hiperbolama. Plenkošenko, totalna pokornost u HDZ-u, kao sekta', rekao je Milanović.

Josipa Rimac, Zoran Milanović i Zlatko Mateša u Dubrovniku Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

O novom mandatu

Ako nitko ne bude imao jasnih 76 nakon izbora što ćete, upitala je novinarka. 'Bit ću strpljiv. Ako se probiju ustavni rokovi, tek kad se probiju, a ne kao 2015., tek kad prođu, onda će se postupati po slovu Ustava. Jesam li ikad dao naslutiti da bih se ponašao drugačije, napravio nešto suprotno Ustavu? Ajde nek ti dođe neki optuženik i kaže ti: 'Suče, ponijela me emocija' ', rekao je Milanović.

Upitan ide li po novi mandat, odgovorio je: 'Kad odlučim, ako odlučim, reći ću. Dodjela mandata - jasno sam rekao kako ću se ponašati u takvoj situaciji. To je totalni kontrast u odnosu na to kako se Plenković ponaša ‘Ja mogu sve’. To je razlika', rekao je Milanović.

Komentirao je i datum parlamentarnih izbora. 'Jasno sam rekao bez da ostavljam bilo kakav prostor sumnji, kako ću se ponašati nakon parlamentarnih. Ne znam za datum, nisam razmišljao. S čovjekom koji izbjegava ustavne dužnosti - koji je smisao razgovora s njim, da ga pitam što mu više odgovara? Odlučit ću po savjesti i iskustvu. Ovo je grozno, a izbor se tako naguravaju jedne blizu drugima. Gdje je problem da se ide na izbore početkom 9. mjeseca? Ti stvari narihtavaš po svojim potrebama. On će raditi tako da napravi ono što mu najviše odgovara.

Plenković će definitivno odlučiti kad će biti izbori. Ja kad sam bio premijer rekao sam kad će biti izbori.Kad su došli probisvijeti, ne ide drukčije, ja nikad nisam nikome rekao da je smeće. Rekao sam opušak - to je drugo. Opušak ima svoju funkciju, smeće je smeće, smeće je dehumanizacija, opušak je status; ti si opušak jer si dopuštao da te drugi puše', dodao je Milanović.

  • +13
Sabor raspravlja o imenovanju Ivana Turudića šefom DORH-a Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Pred nama su EU izbori. Predsjednik je upitan očekuje li stabilizaciju.

'Ja sam jednim pozivom riješio to s Christine Lagarde, kuna je bila u velikom problemu. Ti govoriš okolo da si svojom zaslugom donio nekakva sredstva za oporavak. Naš cilj mora biti da budemo neto donatori, a sada se hvalimo da mi u carstvu slijepih imamo jedno oko. Super uspjeh.

EU je u ozbiljnoj krizi, treba joj biti lojalan, zanositi se, fantazirati o jačanju Europe gdje bi se RH morala još više reducirati. To treba odbiti od praga čeličnom metlom. Ne može. Koji dio mog ne ne razumiješ? Nećemo sudjelovati da bilo koje pravo, naše pravo, kao zlatni metak ili ogrlicu koju si naslijedio od babe; to ne daješ od sebe. Onaj put koji smo kao nacija iskusili u tvorbama u kojima smo bili protiv svoje volje… To su blesave i opasne ideje, pravo veta ostaje pravo svake članice, i za nadati je da se neće zlorabiti', rekao je Milanović pa dodao:

'EU nije država. Nema budućnosti. Ona nije savršena, ali je održiva. Ne grabiti dalje. Kako ćemo biti više Europa? Želimo biti Hrvatska. Znam da grupe ljudi ne mogu preodgojiti, ali to neki tikvani u Bruxellesu ne razumiju. Svakom normalnom je bliži DP nego HDZ, to ne znači da bih glasao za njih, nisu kompromitirani; dotle smo došli.

Ali EU, što nemamo iskustva iz Jugoslavije… Nonstop se nešto mijenjalo prilagođavalo, ustavi i temeljni akti su normalni i donose se da bi trajali. U EU - još se sarma nije ohladila, mota se nova. Pa zašto? Iz te arogancije proizlaze problemi. Ljudi imaju identite i ponos.'

Upitan je i je li bliži suverenistima, Kolakušiću, na što je odgovorio: 'Ja ne pratim politiku tih ljudi.. Status Hrvata u BiH pa to je ispod svake razine što se tim ljudima radi. Tu je uloga Plenkovića Kukavička.'

Na komentar da je potencira Plenkovićevu europsku karijeru Milanović je rekao: 'Ja sam mogao 2014. otići u Bruxelles za potpredsjednika Europske komisije. Moje liste su na izborima dobile više glasova nego Plenkovićeve na prošlim izborima. Mogao sam otići i uživati u plodovima svog rada ili nerada. Ja to nisam mogao napraviti. Vlast je bila čista. Ne može se ni uspoređivati ovo i ono. I ne dobijete izbore, izvaraju te prvo.'

  • +4
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

NATO i rat između Ukrajine i Rusije

Komentirajući NATO i prognoze da bi Rusija mogla napasti NATO, Milanović je rekao: 'To su budale, ne paze što govori. Što se misli napadom Rusije na NATO? NATO ima sto puta veći BDP. Ali realno, Rusija je toliko slabija od nas da bi svaki pokušaj napada bilo samoubojstvo, ali namjerno se ljude truje i plaši. A istovremeno se radi nešto još gore. Ukrajina se implicira kao poražena strana. Kako bi Rusija napala nekog ako nije Ukrajinu riješila?

Recite, zadnjih četvrt stoljeća ni jedan glavni tajnik nije postao tajnik ako nije bio sa Sjevernog mora... Stavovi Marka Ruttea o BiH su nevjerojatni.' Upitan ima li Kolinda Grabar Kitarović šansi, predsjednik je rekao: 'Je li ovo ozbiljan razgovor? Mark Rutte je kandidat, on odgovara Amerikancima. Bio je tu prije dva tjedna, htio se naći sa mnom da lobira za svoj položaj glavnog tajnika.'

Komentirao je i Plenkovićevu izjavu da je 'ruski igrač' i 'kandidat Rusije za glavnog tajnika u NATO-u'.

'Ja sam dodijelio hrvatsko državljanstvo Gariju Kasparovu, u vrijeme kad su Rusi ušli na Krim 2014. Gdje je bio Plenković u to vrijeme? Perspektiva je takva da rat mora završiti, na strani mira sam. Rat mora završiti. To govori Orban. Nebitno je što govori Putin. Rusija je prevelika. To je interes sigurnosti, to oni tako vide, mi ne vidimo, zapad. Interes zapada je da u toj državi bude stabilna vlast, je li demokratska ili liberalna - o tome normalan čojek ne razmišlja. Ovo je pitanje života i smrti. Zapad je pokušavao 10 godina svrgnuti Putina. Ja sam za to navijao, meni je bilo fora. Posljedice - gledajte ih.'

Hrvatska vojska Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

O uvođenju vojnog roka

Komentirao je uvođenje vojnog roka u Hrvatskoj. 'Bio je neki dan ministar da donese nalog, sad pred izbore, s nalogom premijera. Dobro da nije došao s nekim glupljim nalogom. Potrebno je jačanje profesionalne vojske. Sad vojni rok. Dobro. Ne ulazim u te priče da bi bilo dobro odgojno da se mlade muškarce makne od matere, to su gluposti. Nije moguće. Imamo Ustav. Prigovor savjesti, savjest mi priječi, doviđenja.

Nama treba profesionalna vojska. Ovo je najopakije vrijeme za te razgovore, tu namjere nisu dobre. Ništa se od toga ne može provesti bez vrhovnog zapovjednika. Taj zakon će biti mrtvo slovo na papiru ako se prije toga ne konzultiraš s vrhovnim zapovjednikom. Anušić je došao, prisilno civilizirano za razliku od one spodobe, s nemogućim zadatkom kod mene na razgovor. Mi nismo nikad ukinulo dobrovoljno osposobljavanje, to svi znaju. Ajde dođite i vidite koliko se ljudi postroji. To je neprovodivo jer dok god Ustav dopušta svakom muškarcu da kaže 'Ja ne bih', nema smisla uvoditi vojni rok... To je nalog Plenkovića, ne bih bio u koži Anušića', rekao je Milanović.

Upitan je na kraju koja je njegova ostavština, na što je odgovorio: 'Borba protiv organiziranog političkog reketa, i za Hrvatsku prepoznatljivi suverenitet.' Na konstataciju novinarke da je krenuo od ljevičara prema desničaru, rekao je: 'Što pobogu, tko će se zauzeti za prava Hrvata u BiH ako ne ja. Ja imam rezervu prema HDZ-u, to je stranka osuđena za kriminal.'

Upitan je na kraju i kome se obraća kad zove na otpor.

'Turudić nije smio na glasanje. Je li kasno? Ne. Može se vratiti i napraviti provjeru. Rekao je da ide nova provjera. Koga laže. Zakoni su jasno, još nije položio prisegu bez provjere. Zašto Sabor ne bi vidio da je zakon prekršen. Sabor je doveden u zabludu.

Hrvatskoj javnosti se obraćam, da ljudi čuju. Sabor je izrekao svoju volju, koliko puta je Sabor mijenjao zakone koje je donio? Ne možeš postati državni odvjetnik bez sigurnosne provjere, a ja ću učiniti sve da ta provjera bude stvarna. Ne tako da kažem što da stave… Neću im ja to narediti. Ona je namjerno eskivirana; da je rađena, ušla bi korespodencija s Rimac. To bi sve agencije trebale dati naručitelju, naručitelj je Plenković. Da nema mene, da nisam bio premijer 2015., to bi prošlo neopaženo', ustvrdio je predsjednik.