ART ŠPICA S LUNAROM

Na igralištu zagrebačke škole djeca, umjetnik i ministar Piletić oslikali mural

17.06.2023 u 15:52

Bionic
Reading

Na igralištu zagrebačke Osnovne škole Josipa Jurja Strossmayera u subotu je, u sklopu “ART ŠPICE s Lunarom”, oslikan zidni mural o nenasilju, u čijoj je izradi sudjelovao umjetnik Slaven Kosanović Lunar, djeca, ali i ministar obitelji i socijalne politike Marin Piletić

"Prevencija, obrazovanje i edukacija mladih najbolji je odgovor za suzbijanje nasilja u društvu", istaknuo je Piletić i dodao da se tim muralom o nenasilju šalje jasna poruka da za nasilje nema opravdanja.

U akciji oslikavanja murala, uz umjetnika, sudjelovali su učenici te osnovne škole, ali i djeca iz Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik.

Tijekom održavanja Art Špice osnovnoškolci su imali priliku sudjelovati na radionicama na kojima ih se kroz različite aktivnosti potaknulo na promišljanje o važnosti tolerancije i međusobnog poštivanja kao i pomoći žrtvama nasilja i njihovoj zaštiti, istaknuto je u priopćenju ministarstva.

Novi mural dio je EU Projekta „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – za nasilje nema opravdanja“, a Piletić je podsjetio da Vlada ozbiljno shvaća zadaću zaštite žrtava i prevencije nasilja nad ženama.

Otvoreno je šest novih skloništa u šest županija, pokrenut je Nacionalni pozivni centar 116 006 koji radi od 0 do 24 sata tijekom cijele godine, financira se rad organizacija civilnog društva koje pružaju podršku žrtvama te se educiraju stručni djelatnici Hrvatskog zavoda za socijalni rad i državni službenici, rekao je ministar.