ZATVARA SE 2014.

Na Haaškom sudu odvija se tek pet suđenja

25.02.2011 u 15:42

Bionic
Reading

Posao Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, koji bi trebao zatvoriti vrata krajem 2014. godine, privodi se kraju i u ovom trenutku traje glavna rasprava na pet suđenja, samo je još jedan u predraspravnoj fazi postupka, a u bijegu su dvojica optuženika - bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić i bivši vođa pobunjenih hrvatskih Srba Goran Hadžić

Haški je sud dosad okončao postupke protiv 125 od 161 osobe protiv koje su bile podignute optužnice.

Predmet Haradinaj i ostali jedini je u predraspravnoj fazi, nakon što je Žalbeno vijeće Haaškog suda poništilo dio presude i vratilo na ponovno odlučivanje prvostupanjskom vijeću. To bi suđenje, u kojem su bivši zapovjednici OVK Ramush Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj optuženi za zločine nad kosovskim Srbima, trebalo započeti za nekoliko mjeseci.

Na suđenjima bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću za genocid i druge ratne zločine u BiH i umirovljenom generalu vojske bosanskih Srba Zdravku Tolimiru za genocid u Srebrenici u tijeku je tužiteljski dio dokaznog postupka, a završio je u tri predmeta: protiv vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, optuženog za zločine u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata, protiv bivših čelnika državne sigurnosti Srbije Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića, optuženih za zločine u Hrvatskoj i BiH, te protiv bivših policijskih dužnosnika bosanskih Srba Miće Stanišića i Stojana Župljanina, optuženih za zločine počinjene u Bosanskoj krajini, i na redu je obrana u tim predmetima.

Na samom su kraju suđenja u predmetima Gotovina i drugi, Prlić i drugi i Perišić. Presuda trojici hrvatskih generala, Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje, očekuje se najranije koncem ožujka, a u predmetu Prlić i drugi, u kojem su šestorica vojnih i civilnih vođa bosanskih Hrvata (Jadranko Prlić, Bruno Stojić, general Slobodan Praljak i Milivoj Petković te Valentin Ćorić i Berislav Pušićoptužena za zločine protiv Muslimana počinjene tijekom rata na prostoru Herceg-Bosne, u tijeku je izvođenje završnih riječi. U postupku protiv bivšeg načelnika generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića, optuženog za zločine u BiH i raketiranje Zagreba, završne riječi predviđene su za konac ožujka.

U žalbenoj fazi postupka su četiri predmeta, od kojih se dva tiču zločina nad kosovskim Albancima - prvi protiv umirovljenog srbijanskog policijskog generala Vlastimira Đorđevića, osuđenog na 27 godina zatvora, te Šainović i drugi, u kojem su na 22 godine zatvora osuđeni bivši potpredsjednik Vlade SRJ Nikola Šainović, general Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković i policijski general Sreten Lukić, a za pomaganje u zločinima nad kosovskim Albancima na po 15 godina zatvora bivši načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić i zapovjednik korpusa VJ u Prištini Vladimir Lazarević

Pred Žalbenim vijećem je i presuda za genocid u Srebrenici i Žepi, za koji su sedmorica oficira vojske i policije bosanskih Srba osuđena na kazne od pet godina zatvora do doživotnog zatvora. Na doživotni zatvor osuđeni su pomoćnik zapovjednika za sigurnost Drinskog korpusa Vujadin Popović te načelnik za sigurnost u Glavnom štabu VRS-a Ljubiša Beara. Treći optuženi načelnik za sigurnost Zvorničke brigade VRS-a Drago Nikolić osuđen je na 35 godina zatvora, načelnik za operativno-nastavne poslove u Glavnom štabu VRS-a, general Radivoje Miletić na 19 godina zatvora, zapovjednik združenih snaga MUP-a Republike Srpske Ljubomir Borovčanin na 17 godina, bivši zapovjednik Zvorničke brigade VRS-a Vinko Pandurević na 13 godina zatvora i pomoćnik Ratka Mladića za moral, pravna i vjerska pitanja u Glavnom štabu VRS-a, general Milan Gvero na pet godina zatvora.

U žalbenoj fazi je i postupak protiv zapovjednika lokalne višegradske paravojne jedinice bosanskih Srba Milana Lukića i člana te jedinice i njegova rođaka Sredoja Lukića, osuđenih za zločine protiv Muslimana na području Višegrada na doživotni zatvor (Milan Lukić), odnosno na 30 godina zatvora (Sredoje Lukić).