SULUDE ANTIRECESIJSKE MJERE

Na cipelama za poštare štede 400 tisuća kuna

28.02.2009 u 10:25

Bionic
Reading

Nakon što je Vlada objavila deset antirecesijskih mjera za gospodarstvo, pri čemu bi dvije milijarde kuna trebalo uštedjeti 19 javnih poduzeća u većinskom državnom vlasništvu, poduzeća su objavila na čemu će sve srezati troškove

Hrvatske pošte ove godine planiraju smanjiti troškove za 84,13 milijuna kuna, od čega im najveći dio, čak 81 milijun kuna, ostaje u blagajni zbrinjavanjem viška zaposlenih i smanjenjem plaća.

No, antirecesijske mjere odlučili su primijeniti i na drugim izdacima, za hrvatske poštare ipak prijeko potrebnima. Prije svega, za 400.000 kuna smanjit će troškove službene obuće i odjeće, no pitanje je znači li to jeftinije cipele ili će isti par obuće ove godine morati trajati dulje.

Također, potrošit će za 1,4 milijuna kuna manje energenata te za 200.000 kuna manje uredskog materijala, poslovna putovanja u inozemstvo stajat će 400.000 kuna manje, a na plaćama Uprave uštedjet će još 280.000 kuna.

Hrvatska zrakoplovna tvrtka Croatia Airlines planira ove godine prištedjeti 93,7 milijuna kuna, ne dovodeći u pitanje sigurnost putnika. Niže plaće uprave i menadžmenta u blagajni će ostaviti 1,38 milijuna kuna, smanjenje produkcije 75,6 milijuna kuna, a smanjenje investicija 16,8 milijuna kuna.
Hrvatska lutrija, da bi skupila planiranu uštedu od 10,6 milijuna kuna, smanjit će broj menadžera koji se koriste službenim vozilima, srezat će limit potrošnje na službenim karticama, a ograničit će i potrošnju službenih mobitela.

Uvest će normativ trošenja uredskog materijala i racionalizirati održavanja ICT opreme, no neće se štedjeti u području sigurnosti i zaštiti pošiljaka. Dotrajali vozni park zamijenit će vozila nabavljena na leasing, što znači i uštedu na osiguranju automobila, piše Slobodna Dalmacija.