Stručni skup

Na ambroziju alergično 30 posto stanovnika, treba je uklanjati s korijenom

14.06.2019 u 14:24

Bionic
Reading

Kontinentalni dio Hrvatske epicentar je širenja ambrozije na koju je alergično oko 30 posto stanovništva, upozoreno je u petak na stručnom skupu u zagrebačkom zavodu za javno zdravstvo s kojega su građani pozvani na uklanjanje ambrozije s korijenom i zaštitu od njezina štetna utjecaja

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv ambrozije, 22. lipnja, Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' organizirao je stručni skup 'Ambrozija u Hrvatskoj - javnozdravstveni značaj', koji je okupio stručnjake županijskih zavoda za javno zdravstvo, liječnike i predstavnike gradskih ureda.

'Oko 250.000 Zagrepčana alergično je na ambroziju, a na razini Europe procjene govore o 60 milijuna alergičara', istaknula je Ivana Portolan Pajić iz zagrebačkog Ureda za zdravstvo koji se godinama bori protiv tog invazivnog korova u sklopu projekta 'Zagreb bez ambrozije'.

U okviru tog projekta svakodnevno se objavljuju koncentracije peludi u Zagrebu i redovito se informira građane o mjerama zaštite od alergije na ambroziju.

Preporuka je da se ambroziju počne čupati u lipnju, kada je još kratka i bez cvatnje, koja se očekuje sredinom srpnja s vrhuncem krajem kolovozu i početkom rujna.

Istaknuto je i da Grad Zagreb ne može problem ambrozije suzbiti sam bez pomoći partnera iz drugih županija, jer je pelud aerodinamičan i leti kilometrima neovisno o županijskim granicama.

Na lošu situaciju a ambrozijom u kontinentalnoj Hrvatskoj upozorila je Ivana Hrga iz Odjela za životni i radni okoliš te pozvala građane da čupaju ambroziju zajedno s korijenom, što je neophodno uz agrotehničke mjere i redovite košnje na većim poljoprivrednim površinama. Navela je i da je sve više ambroziji izložena Dalmacija jer je primijećeno širenje tog korova od Pule prema Dubrovniku.

Pulmologinja Alma Rožman objasnila je kako pelud ambrozije izaziva izraženu alergiju dišnog sustava - alergijski rinitis i astmu.

'U zadnji deset godina s ambrozijom je sve teža situacija, postala je dominantna u odnosu na brezu koja je do nedavno bila najjači peludni alergen', rekla je Rožman.

Za sprječavanje alergijske reakcije prepisuju se kortikosteroidi u spreju za sluznicu dišnog sustava, a kao osobnu zaštitu preporučila je izbjegavanje kontakta s alergenom, nošenje maske pri izlasku iz kuće, svakodnevno pranje kose i cjelokupne odjeće.

Alergijskoj reakciji na ambroziju podložnije su osobe koje alergije imaju u obiteljskoj anamnezi, ali i djeca majki pušačica koja su podložnija preosjetljivosti dišnih putova, ističe Rožman.