DOBILA SAMO 3 ODGOVORA

Na 400 molbi za posao potrošila 2.000 kuna!

31.10.2012 u 11:41

Bionic
Reading

Niti 400 poslanih zamolbi za posao, za koje je potrošila najmanje 2.000 kuna, 30-godišnjoj profesorici hrvatskog jezika nisu pomogli ući u učionicu i podučavati djecu u bilo kojoj slavonskoj školi, donosi Glas Slavonije. Od svih poslanih zamolbi, u što nije uračunato ishođenje i ovjera dokumenata, plodom su urodile samo tri, no i to je bilo samo – na zamjeni

'Uzmemo li da je omotnica u kojoj sam slala dokumente stajala najmanje pet kuna, ovisno o tome kolika je bila težina, jer se nekada traži i preslika radne knjižice, znači da sam najmanje 2.000 kuna potrošila samo na to, a nezaposlena sam', požalila se novinarima 30-godišnja Đakovčanka.

Od 400 poslanih zamolbi, samo je na tri dobila pozitivan odgovor, pa je najdulje radila osam mjeseci na zamjeni u jednom selu, mjesec dana u drugom i, na kraju, dva tjedna u Đakovu. Sve ostalo je, kako prenosi Glas Slavonije, bilo čekanje posla.

Iako profesorica hrvatskog jezika, nije slala zamolbe samo za to radno mjesto, već i za nastavu likovnog, glazbenog, pa i engleskog. U međuvremenu, dok je čekala posao, upisala je i doktorski studij, a sve kako bi poboljšala svoje izglede na tržištu rada. Tvrdi i da bi broj zamolbi, samo da se nije fokusirala na učenje, bio znatno veći. Time bi bili veći i troškovi.

Glas Slavonije ukazuje i na apsurdnu situaciju u kojoj se, u procesu traženja posla, od kandidata 'traže razni izvadci dokumenata i ovjerene preslike koje je potrebno platiti', pa su domovnica, rodni list, diploma ili svjedodžba te potvrda o nekažnjavanju samo neki od potrebnih papira ne samo u školama, nego i u ostalim državnim i javnim službama, često i kod privatnika.

Uglavnom životopis i kopije dokumenata nisu dovoljni pa se traže originali ili ovjerene kopije, stoga se mnogi, primjerice kod slanja domovnice, radije odlučuju na ponovno vađenje originala. Za novu domovnicu treba 25 kuna, a za ovjeru kod javnog bilježnika najmanje 47. Ako se tome pridodaju i troškovi ishođenja ili ovjere drugih potrebnih dokumenata, pa slanje poštom, troškovi se penju i do 150 kuna

Na kraju, Glas Slavonije prenosi i otvoreno pismo koje je Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta poslao jedan razočarani roditelj: 'Moja je kći u zadnjih godinu dana na razne škole poslala preko 200 zamolbi jer je profesorica dva relativno tražena školska predmeta. Dakle, pomnožite 200 zamolbi sa 78 kuna. Mislite li vi da ja imam svome djetetu dati 15.600 kuna godišnje samo za dokumentaciju koju tražite u svojim natječajima?