'BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN'

Muslimani obilježavaju Kurban-bajram

15.10.2013 u 09:20

Bionic
Reading

Jedan od dvaju najvećih muslimanskih praznika – Kurban-bajram počinje danas i traje četiri dana

Muslimanski vjernici u Bosni i Hercegovini, regiji, ali i širom svijeta slave danas jedan od svojih najsvetijih i najznačajnijih praznika uz prinošenje žrtve – Kurban-bajram.

Središnja bajramska svečanost na području Islamske zajednice u BiH održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a Bajram namaz je imamio i bajramsku poruku uputio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

'U ime vjere treba se odmaknuti od oholih i umišljenih, od imitatora i neznalica koji drže da su vlasnici duhovnih istina', poručio je u bajramskoj čestitci Kavazović.

Podsjetio je i da je 'svijet kojeg poznajemo izgrađen na temeljima vjere'.

'To su temelji koji traže od nas da discipliniramo sami sebe, da očistimo svoju dušu, da oplemenimo svoje srce uzvišenim principima velikodušnosti, ljubavi, bratstva, milosrđa, praštanja i poštivanja drugih', poručio je Kavazović.

Bosanski muslimani 'moraju dobro gledati kuda idu i tko im u susret dolazi', rekao je dodavši da 'odgovornost bosanskih muslimana za njihovu duhovnu tradiciju počinje ispred njihovih nogu'.

Tradicionalnim pozdravom 'Bajram Šerif Mubarek Olsun' poželio je dobro, mir i sreću muslimanima u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i bošnjačkoj dijaspori.

I drugi vjerski poglavari i lideri zemalja u regiji čestitali su muslimanima Kurban-bajram, jedan od dvaju najvećih muslimanskih praznika koji počinje danas i traje četiri dana.

Praznik uz prinošenje žrtve

Sama riječ kurban, u širem smislu, predstavlja žrtvu i ono što se žrtvuje, a u užem vjerskom smislu, uobičajenom kod bh. i mnogih drugih muslimana u svijetu, kurban označava ovcu ili govedo, koje se žrtvuje po propisima vjere u danima Kurban-bajrama.

To žrtvovanje, odnosno prinošenje kurbana, u islamu je vjerska dužnost, a ima i izrazitu socijalnu dimenziju jer se kurbansko meso ne može prodati, nego se dijeli rodbini, prijateljima i siromašnima, dok se dio može zadržati za potrebe svoje obitelji.

Muslimani na Balkanu, prema tradiciji, nakon klanjanja bajram-namaza, koje počinje 45 minuta nakon izlaska sunca, pristupaju obredu žrtvovanja kurbana i taj se obred može vršiti sve do ikindije-namaza trećeg dana Bajrama.

Od kurbanskog mesa pripremaju se tradicionalna jela koja će biti na trpezi za bajramski ručak.

Tijekom dana muškarci odlaze na čestitanje Bajrama roditeljima, obitelji, prijateljima, na mezarja, a žene dočekuju one koji će doći u bajramski posjet.

Bajram je praznik duhovne radosti i mira, obiteljskog zajedništva, rodbinskog druženja i međususjedskog razumijevanja.