rekonstrukcija u zadru

Murganić: Centri za socijalnu skrb rade u neadekvatnim prostorima

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 01.07.2019 16:27
  • Objavljeno 01.07.2019 u 16:27
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Centri za socijalnu skrb u Hrvatskoj rade u neadekvatnim prostorima, upozorila je u ponedjeljak ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić koja je sa gradonačelnikom Branom Dukićem dogovorila rekonstrukciju novih prostorija iz sustava socijalne skrbi u Zadru

Tako će u dio postojećeg Doma za odgoj djece na Voštarnici useliti Centar za socijalnu skrb, dio će koristiti i Obiteljski centar, a u postojećim prostorima Centra svoju upravu će imati Dom za odgoj djece, koji će dobiti i kuću u naselju Crno. Ovoga tjedna počinju i radovi na Centru za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama Mocire.

"Na zemljištu u naselju Crno gradit će se kuća s dva stana za djecu s poremećajima u ponašanju i djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Za gradnju kuće u Crnome i za adaptaciju postojećih zgrada natječaj će biti objavljen u Ministarstvu za regionalni razvoj i EU fondove, tako da ćemo za tu namjenu povući novac iz EU fondova", najavila je Murganić.

Dodala je će se dodatnim uređivanjem mreže zadarskih vrtića i prenamjenama prostora pomoći različitim korisničkim skupinama.

Ministrica je istaknula da centri za socijalnu skrb u Hrvatskoj općenito rade u neadekvatnim prostorima, bilo prostorno ili ne zadovoljavaju uvjete za rad, "što nije dobro prije svega za građane koji tamo dolaze i koji u takvim institucijama moraju imati dostojan prijem, a radnici dostojne uvjete za rad".

Istaknula je da Zadar ima Centar za socijalnu skrb s dobrim uvjetima, ali je kvadratura nedostatna pa se i krenulo u spomenutu trostruku zamjenu.

"Grad Zadar ima i dva stana koje je dobio od Ministarstva državne imovine koji su predviđeni za stambene zajednice za naše najmlađe građane, budući da nam je cilj da djeca ne žive izolirano u institucijama nego da budu dio socijalne sredine i da se na taj način privikavaju na svakodnevni život. Iako će živjeti u stanovima, djeca neće biti sama, s njima će raditi stručni socijalni radnici tako da ne postoji nikakva bojazan da će djeca biti bez nadzora", poručila je Murganić.

Na upit novinara o reakcijama mještana Crnog zbog građevinske parcele koju je Grad Zadar ustupio Ministarstvu za demografiju za gradnju stambenog prostor za smještaj štićenika Doma za odgoj djece i mladeži, gradonačelnik je kazao kako je došlo do krive interpretacije vijesti o darovanju parcele, čime se stekao dojam o gradnji nekakvog novog doma.

"Zbog žurnosti u postupku nismo o toj temi izvijestili Mjesni odbor, no nakon njihove reakcije održali smo zajednički sastanak i tu nema nesuglasica", zaključio je Dukić.

Prije Zadra ministrica Murganić posjetila je Grad Pag, gdje je s gradonačelnikom Antom Fabijanićem dogovorila da će zgrada bivšeg Općinskog suda postati prostor Ureda za socijalnu skrb. Dogovoreno je da će Grad urediti zgradu, a Ministarstvo će urediti i opremiti urede.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!