NASTAVAK PRIJEPORA

Murganić brani Zakon o udomiteljstvu: HNS-u je jako, jako žao

29.11.2018 u 20:50

Bionic
Reading

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić u intervjuu za Dnevnik Nove TV komentirala je najavu koalicijskog partnera HNS-a da će Zakon o udomiteljstvu poslati na ocjenu ustavnosti

To je, kaže, njihovo pravo i nije joj čudno da to radi stranka koja participira u vlasti. 'Ne znam zašto bi to bilo čudno. Nekakve demokratske promjene se u društvu događaju pa eto i to smo dočekali', dodala je.

Na pitanje ima li čega protuustavnog u tom zakonu, odgovorila je: Mislim da nema.

'Mislim da nema i znam da nema. Taj zakon nisam pisala ja, pisala ga je stručna radna skupina. Cilj nam je bio donijeti dobar zakon koji bi poticao kvalitetnije udomljavanje nego što imamo sada. U cijeloj ovoj raspravi, mislim da čak i oni koji su jako kritizirali mene kako ministricu upravo zbog ove odredbe o tome tko može biti udomitelj su isticali da je zakon dobar. I stranka za koju ste rekli da će podnijeti zahtjev ustavnom sudu ističe da im je jako, jako žao, jer je zakon jako dobar', tvrdi za Novu TV.

Cilj je, kaže dobrobit djeteta, u tom smisli su odredbu o istospolnim parovima 'ostaviti kao stečeno pravo koje postoji u važećem zakonu, ali vodili su sei člankom u obiteljskom zakonu koji govori o posvojenju, da zadrže postojeća prava. Tvrdi da ne narušava pravo istospolnih parova.

  • +29
Nada Murganić Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

'Ne narušavamo im prava jer ovdje zastupamo prava i dobrobit djece. Živimo u sredini gdje imaju svi podvojena mišljenja, u kulturološkoj socijalnoj sredini koja je tradicionalna. Djeca dolaze iz tradicionalnih obitelji. To su udomljena djeca koja još uvijek imaju veze sa svojim obiteljima. Nismo željeli djeci staviti teret koji mi u društvu još moramo odraditi', objasnila je.

Na pitanje kako će kod samca ustanoviti je li gay ili ne, odgovara kako to ne propituje. Na pitanje može li onda gay samac usvojiti dijete, kazala je: 'Mi smo zadržali postojeća prava, iz obiteljskog zakona i zakona o udomiteljstvu. Zamislite da smo i to išli ukidati. Želimo poboljšati propise…Vjerujem socijalnim radnicima da u propitivanju mogu procijeniti koja je udomiteljska obitelj dobra za udomljavanje djeteta. Mi smo stajališta da nam je u prvom redu pravo djeteta da živi u mirnom i sretnom okruženju.

Dodala je da zakon predviđa i pojačanje kadrova u centrima za socijalni rad, organizacijski odjel koji će pratiti samo udomiteljstvo, edukacije i stručnih radnika, udomitelja, psihosocijalne podrške.