TAKO TO RADI KARAMARKO

MUP je dobio 684 generala u manje od jednog dana!

21.05.2012 u 15:13

Bionic
Reading

Bivši ministar Karamarko jednim je potezom u zadnji čas stvorio uvjete za buduća kadroviranja i stvorio kaos u sustavu. Zahvaljujući tzv. Karamarkovoj uredbi, MUP je u manje od 24 sata dobio 684 generala, otkiva Jutarnji list

Prema staroj Uredbi o policijskim zvanjima koja je bila na snazi do studenog prošle godine, samo 40 policajaca imalo je najviši policijski čin - glavnog policijskog savjetnika, a 172 policajca drugi po rangu - čin policijskog savjetnika, što znači da je samo 212 policajaca nosilo najviše političke činove.

Novom Uredbom iz studenoga 2011. predviđeno je dvanaest policijskih zvanja. Uvedena su dva nova zvanja za policijske službenike srednje stručne spreme: samostalni policajac i samostalni policijski narednik.

Novom Uredbom o uvjetima za stjecanje policijskih zvanja, donesenom 10. studenoga prošle godine, bivši ministar Tomislav Karamarko je prevođenjem iz starih u nova zvanja broj nositelja najvišeg policijskog čina sa 40 povećao na 124, a broj nositelja čina policijskog savjetnika sa dotadašnjih 172 na 560, piše Jutarnji list

Tako je u studenom prošle godine broj policajaca nositelja najviših policijskih činova preko noći utrostručen: sa 212 skočio je na 684.

Do bujanja broja policijskih generala došlo je uglavnom zahvaljujući promicanju u najviši policijski čin onih koji su zatečeni na rukovodećim funkcijama u policiji. Bivši glavni ravnatelj policije Oliver Grbić, koji je do studenog 2011. imao zvanje glavnog policijskog inspektora, jednako kao i Mihael Varga, glavni akter progona policijskog inspektora Josipa Gašparca u aferi Thompson 2008., preskočio je dvije stepenice i promaknut je u najviši čin, glavnog policijskog savjetnika. Zagrebački policijski inspektor Josip Gašparac je početkom lipnja 2008. sastavio kaznenu prijavu protiv Marka Perkovića Thompsona i uputio mu poziv na informativni razgovor zbog huškanja na nacionalnu diskriminaciju i kaljanja ugleda RH porukama s koncerta dan prije na Trgu Bana Jelačića. Inspektor je ovim potezom izazvao bijes pretpostavljenih, naročito tadašnjeg i današnjeg zamjenika načelnika Policijske uprave zagrebačke Mihaela Varge. Kaznena prijava protiv Thompsona je stornirana, a inspektora Gašparca su njegovi pretpostavljeni u PU zagrebačkoj izložili disciplinskom progonu.

Skok za dvije stepenice u najviši policijski čin omogućen je Petru Smolčiću, načelniku Odjela za unutarnju kontrolu u Ravnateljstvu policije, Mladenu Vujiću, načelniku Odjela za unutarnju reviziju te trojici načelnika policijskih uprava: splitsko-dalmatinske Ivici Tolušiću, međimurske Ivanu Sokaču i varaždinske Radi Sitaru. Svi navedeni u skupini su od 124 policajca s najvišim činom koji se danas mogu kandidirati za glavnog policijskog ravnatelja.