sociolog TUMAČI

Muke po požeškom HDZ-u: Zašto je Plenkoviću pukao film tek na obiteljskom nasilju

05.10.2017 u 11:16

Bionic
Reading

Slučaj požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, koji je završio u policiji zbog obiteljskog nasilja, tek je posljednji u nizu sramotnih slučajeva vodećih ljudi tamošnje HDZ-ove organizacije. Tomaševićev dožupan Vedran Neferović u svibnju je fizički napao novinara, a saborskog zastupnika i donedavnog šefa spomenute županijske organizacije HDZ-a Franju Lucića ljetos je novinar snimio kako mu nudi novac

Dok šef HDZ-a Andrej Plenković županu Alojzu Tomaševiću prijeti izbacivanjem iz stranke, Lucić i Neferović prošli su de facto bez stranačke kazne. Nakon što je snimka razgovora u kojoj novinaru nudi novac objavljena u medijima izbila je afera koja je rezultirala tek time da je Lucić podnio ostavku na sve stranačke dužnosti. Lucić je ostao član HDZ-a i njihov zastupnik u Saboru.

Neferović je pak 'kažnjen' time što mu je Plenković naredio da se udalji iz HDZ-ove izborne kampanje. U trenutku kada je napao novinara Vedran Neferović bio je gradonačelnik Požege i kandidat za dožupana Požeško-slavonske županije.

Osim vrha stranke, Neferovića nisu kaznili ni birači jer je izabran za zamjenika župana.

Što je trulo u požeško-slavonskom HDZ-u te zašto su u vrhu HDZ-a, baš kao i birači, tako dugo tolerirali devijantno ponašanje tamošnjih prvaka HDZ-a, razgovarali smo o tome sa sociologom Svenom Marcelićem, koji smatra kako je moguće da vrh HDZ-a nije kaznio Lucića i Neferovića zbog procjene da ta dva slučaja mogu tretirati kao pojedinačne, izolirane slučajeve koji se mogu relativizirati.

  • +14
Predsjedništvo HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

'Mislim da je slučaj župana Tomaševića bila kap koja je prelila čašu. U toj županijskoj organizaciji HDZ-a naprosto je nakon Lucića i Neferovića došlo do akumulacije problema koji se više nisu mogli ignorirati ili relativizirati', kaže Marcelić. Slučaj sličan ovome, upozorava, može se dogoditi bilo gdje drugdje u Hrvatskoj zato što 'moralni aspekt u politici više ne postoji'.

Smatra kako bi župan Alojz Tomašević politički mogao preživjeti čak i ovaj slučaj da ga vodstvo stranke nije odlučilo eliminirati. Birači su, objašnjava, izabrali i Ivana Čehoka (za gradonačelnika Varaždina), protiv kojeg se vode sudski procesi, ali i Radimira Čačića (za varaždinskog župana,) iako je bio u zatvoru.

'Ako je to moguće u Varaždinu, koji slovi za civiliziraniji dio zemlje, onda je to moguće i drugdje u državi', zaključuje Sven Marcelić.