problem s rebalansom

Mrsić: Surova HDZ-ova izborna trgovina ugrožava socijalno najranjivije

13.05.2020 u 11:24

Bionic
Reading

Predsjednik Demokrata i saborski zastupnik Mirando Mrsić poručio je u srijedu da je HDZ-ova izborna trgovina surova jer u njoj prvi stradavaju socijalno najugroženiji, a ne usudi se dirati u Vatikanske ugovore, povlaštene i braniteljske mirovine ni pokrenuti reforme javne uprave

Osvrćući se na medijske napise da je HDZ u rebalansu uzeo pola milijarde kuna osobama s invaliditetom, Mrsić je optužio ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića da je sredstvima iz novčanih naknada obveznog kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom "namirio poslodavce isplatom potpora za očuvanje radnih mjesta".

"Ne usudi se HDZ dirati u Vatikanske ugovore, povlaštene i braniteljske mirovine, a kamoli potaknuti nužne reforme javne uprave jer bi time ugrozio svoju poziciju pred izbore. Zato uzima socijalno najranjivijima", kazao je Mrsić.

Ustvrdio je da bi se i Crkva složila s revidiranjem Vatikanskih ugovora jer su spremni pomoći u trenutku kada pandemija koronavirusa i velika ekonomska kriza potresaju cijelo čovječanstvo. 

Mrsić ocjenjuje da rebalans proračuna ne odaje pravu sliku stanja državnog proračuna, "a nije niti približno spreman na moguće crne scenarije koji nas očekuju od jeseni".

Umjesto da zaštite socijalno ugrožene, pomognu radnicima, ojačaju poslodavace potičući puls razvoja vladajući "helikopterskim razbacivanjem novaca poreznih obveznika razorno trguju koristeći staru 'zavadi pa vladaj i dobro zamuti'.

"HDZ-u moramo stati na kraj ako mislimo da nam mladi i radno sposobni ostanu u Hrvatskoj. Suočit ćemo se s najvećim egzodusom naše djece koju ni povijest ne pamti. To ne smijemo dopustiti", zaključuje Mrsić.