TRAŽE POSEBAN ZAKON

Mrčela: Suci s predloženim povišicama nisu zadovoljni i nema riječi o nikakvom dogovoru

19.04.2023 u 20:21

Bionic
Reading

Sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a kako ne zna prave razloge zašto je ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić jučer podnijela ostavku. Osvrnuo se i na povećanje plaća sucima, kao i na pritisak na pravosuđe

"Nije na sucima da komentiraju kadrovske promjene"

- O tome ne znam ništa, osim onoga što je izrečeno u medijima.Nije na sucima da komentiraju kadrovske promjene koje se događaju u Uredu za suzbijanje korupcije ili Državnom odvjetništvu, rekao je Mrčela.

Sudac Vrhovnog suda istaknuo je da vjeruje kako Državno odvjetništvo zna kako će postupiti, te da tu suci nemaju nikakav prostor za komentiranje.

O povećanju plaća

Mrčela se osvrnuo i na povećanje plaća sucima. Rekao je kako Radna skupina ništa ne pregovara, te da je sastavljena od članova u kojem su i suci.

Naglasio je kako je njemu poznato da je danas na Radnoj skupini predstavnica prvostupanjskih sudaca došla s nacrtom koji su oni napravili, no o tome se nije raspravljalo, već se raspravljalo o onome što radi ministarstvo. Dodao je kako je to sve normalan postupak, jer ministarstvo predlaže Zakon.

- Ono što vam ja mogu reći da prvostupanjski suci s tim prijedlogom, kojeg mi znamo već četiri mjeseca, nisu zadovoljni i nema riječi o nikakvom dogovoru, poručio je.

Kazao je kako on ne zna što je Vlada spremna ponuditi, a suci traže da plaće sudaca budu uređene posebnim zakonom i da taj zakon odražava ustavno-pravni položaj sudbene vlasti, jer je sucima povjereno osobno obnašanje sudbene vlasti.

"Najbolje bi bilo kada političari ne bi komentirali postupke"

Mrčela je komentirao postupak suca koji je odgodio raspravu zbog plaće. Rekao je kako razumije zlovolju, a o kazni će reći tijelo koje o tome odlučuje.

Mrčela je naglasio kako pravosuđe treba biti neovisno. Pritisak na pravosuđe uvijek postoji kada se komentiraju konkretni postupci.

Poručio je da bi najbolje bilo kada političari ne bi komentirali postupke.