primjerena zarada

Pupovac: Treba učiniti sve da plaće sudaca porastu

18.04.2023 u 14:43

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) izjavio je u utorak da suci na prvostupanjskim sudovima i službenici koji rade na njima, trebaju dobiti adekvatnu zaradu upozorivši kako su plaće sudaca na tim sudovima praktično zamrznute od 2009. godine

"Smatramo da je neophodno da se tu dogodi promjena i da oni koji predstavljaju bazu pravosudnog sistema u RH i koji nemaju pretpostavki da zarade veću plaću kroz sistem napredovanja na više sudove - trebaju dobiti adekvatnu zaradu i treba im biti osigurana adekvatna zarada", rekao je Pupovac u Hrvatskom saboru na konferenciji za novinare vezanoj uz problem materijalno položaja sudaca u Hrvatskoj.

Naveo je i kako SDSS smatra razboritim prijedlog kako da se to napravi koji je nedavno iznijela Udruga hrvatskih sudaca (UHS).

"Treba ga saslušati, treba ga uzeti u razmatranje i treba učiniti sve da plaće sudaca porastu u skladu sa onim što oni ističu kao osnovne pretpostavke", poručio je Pupovac.

Istaknuo je i kako o kvaliteti rada sudaca prvostupanjskih sudova ovisi i to kako će i na koji način postupati viši sudovi. "Zanemarivanje i zapostavljanje sudaca prvoga stupnja mi doprinosimo tome da naše pravosuđe nema adekvatnu profesionalnost, nema adekvatnu motiviranost i nema adekvatnu efikasnost", rekao je.

Pupovac je upozorio i da su od 2009. godine praktično zamrznute plaće sudaca prvostupanjskih sudova neovisno o rastu inflacije te promjenama u visini plaća kod drugih.