USUSRET LOKALNIM IZBORIMA

Može li se dogoditi nezamislivo? SDP-u prijeti gubitak tri desetljeća duge izvršne vlasti: Tko će sve pokušati srušiti 'crvenu Rijeku'

16.02.2021 u 08:40

Bionic
Reading

Nakon dva desetljeća Vojko Obersnel više definitivno neće biti na čelu Rijeke. Njegov SDP u lokalnu izbornu utrku za tri mjeseca ulazi s drugim kandidatom, a čini se da bi ih odlazak Obersnela mogao koštati izvršne vlasti. Tportal je analizirao tko će sve pokušati srušiti 'crvenu Rijeku' i tko ima šanse preuzeti vlast od SDP-a

Sada je već gotovo sigurno to da će utrka za novog gradonačelnika Rijeke biti jedna od najneizvjesnijih, ali i najzanimljivijih na izborima koji će se održati u svibnju. SDP, koji je upravljao gradom oko 30 godina, mogao bi ostati bez svoje utvrde.

Vojko Obersnel, kojemu je podrška kopnjela posljednjih godina, nakon nekoliko mandata više se neće kandidirati, a SDP je u utrku za gradonačelnika pustio Obersnelova zamjenika Marka Filipovića.

I tu je najveći problem SDP-a s Filipovićem. Iako je Obersnelov zamjenik u gradu, uz aktualnog gradonačelnika Filipović je bio gotovo nezamjetan te nepoznat i samim Riječanima, a u javnosti se doživljava kao nastavak Obersnelove politike u Rijeci. Naime iako je Filipović na predstavljanju svoje kandidature kao uspjehe u Rijeci nabrojao projekt Europske prijestolnice kulture, otvaranje MMSU-a i Palače šećerane u kompleksu Benčić te projekt uređenja vodno-komunalne infrastrukture vrijedan 1,76 milijardi kuna, mnogi projekt EPK vide kao neuspješan, i to ne samo zato što je na to utjecala epidemija koronavirusa.

<<< Grbin podržao Filipovića i Komadinu kao kandidate za gradonačelnika i župana >>>

Rođen 1980. u Rijeci, Filipović je po struci inženjer građevine, a u gradskim je strukturama posljednjih nešto više od deset godina. Od 2018. je i šef riječkog SDP-a, nakon što se Obersnel povukao i s te funkcije.

'Bez obzira na razne interesne skupine i političke aktere koji su se pojavili, ostajemo prvi izbor Riječana', ustvrdio je prije koji tjedan Filipović.

No takve Filipovićeve planove vrlo lako mogli bi pomutiti drugi kandidati. Točnije, Davor Štimac, nezavisni kandidat koji već dobiva najviše glasova u anketama na lokalnim portalima. Štimac je, za razliku od Filipovića, poznatiji Riječanima. Bivši je čelnik KBC-a Rijeka, ugledni gastroenterolog koji u utrku za gradonačelnika Rijeke ide po sloganom 'Da štima grad'.

  • +8
Davor Štimac Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Štimac, rođen 1962. u Rijeci, ističe i da je četvrta generacija Riječana, a pod plus mu se navodi to da kao bivši upravitelj KBC-a Rijeka itekako zna upravljati velikim sustavima. Ideologija, posebice lijeva, kojom se Rijeka ponosila prethodnih godina, Štimcu izgleda nije u prvom planu. 'Građanski sam orijentiran, niti previše desno, niti previše lijevo', kazao je u intervjuu za Glas Istre.

<<< Bivši ravnatelj KBC-a kreće u utrku za gradonačelnika Rijeke >>>

Štimcu je, prema pisanju Novog lista, podršku pružilo i stotinjak uglednih Riječana, pripadnika akademske, poduzetničke i kulturne zajednice, a među njima i bivši rektor riječkog Sveučilišta Pero Lučin te bivši direktor Luke Rijeka i poduzetnik Vedran Devčić.

Upravo Filipović i Štimac, ako je suditi prema dosadašnjim anketama, imaju najviše šanse ući u drugi krug, no planove će im pokušati pomrsiti kandidati ljevice, ali i desnice.

HDZ još uvijek bez kandidata

HDZ, kojemu nitko ne daje šanse za gradonačelnički mandat, još uvijek nije izabrao osobu s kojom će u izbornu utrku. Prema pisanju medija, razmišlja se o dva kandidata. Jedan je novi šef riječkog HDZ-a Josip Ostrogović, a drugi dugogodišnji ravnatelj Lučke uprave Denis Vukorepa, za kojeg upućeni u riječku politiku kažu da je izgledniji kandidat.

Među njima je i Mostov Marin Miletić. Ovaj bivši vjeroučitelj, a sada saborski zastupnik, u utrku ide pod sloganom 'Vjerujemo'. Miletić je među prvima najavio svoju kandidaturu, još u jesen prošle godine, a oko sebe je okupio mlade ljude. Problem Miletiću može biti to što kod ljudi izaziva oprečne reakcije - ili ga vole ili ne vole.

<<< Miletić predstavio ekipu s kojom kreće u utrku za gradonačelnika: Rijeku probuditi energijom, slobodom struke i poštenjem >>>

Reakcije svakako izaziva kandidatkinja Radničke fronte za gradonačelnicu - Katarina Peović. Iako je na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima doživjela uspjeh na listi s Možemo te postala i saborska zastupnica, ovaj put Peović s Radničkom frontom ide samostalno. Peović je dugogodišnja aktivistica i već niz godina živi i radi u Rijeci, no kao otegotnu okolnost neki joj ističu to što nije rođena Riječanka.

<<< Peović otkrila što bi joj bio prvi potez na čelu Rijeke >>>

Treći put u bitku za Rijeku ide i Hrvoje Burić. Iza njega stoji Nezavisna lista Bura, stranka na čelu koje je upravo Burić. Rođen 1967. u Rijeci, Burić, koji je po zanimanju inženjer pomorskih komunikacija, više od 25 godina bio je član HDZ-a, no prije nekoliko godina napustio je stranku. Ujedno je jedini kandidat koji je na prethodnim izborima uspio dovući vječnog Obersnela u drugi krug izbora.

U izbore za čelno mjesto u Rijeci će i osnivač i dugogodišnji predsjednik Primorsko-goranskog saveza (PGS) Nikola Ivaniš. Iako je rođen kod Županje, Ivaniš odmalena živi u Rijeci i aktualni je dogradonačelnik. Po zanimanju je gastroenterolog, a javnost ga zna i zato što je više od 10 godina bio zastupnik PGS-a u Saboru.

PGS, iako je aktualni koalicijski partner SDP-a u gradu, na ove izbore izlazi samostalno, a Ivaniš je rekao da se zauzima za grad moderne industrije u kojemu žive tolerantni i sretni ljudi.

'Rijeka zna da promjena počinje od A', slogan je kojim u utrku za gradonačelnicu ide Ana Blečić Jelenović, kandidatkinja Liste za Rijeku. Blečić Jelenović po zanimanju je odvjetnica, a do sada nije bila politički aktivna. 'Neopterećena sam prošlošću. Nju primam na znanje, ali živim u sadašnjosti i želim bolju budućnost', kazala je Blečić Jelenović.

Za vikend su se prijavila još dva kandidata. Jedan je donedavni SDP-ovac Vlado Mezak. Pod sloganom 'Dosta mi je praznih riječi, a vama?', ovaj bivši ravnatelj riječke Lučke uprave na izbore izlazi kao nezavisni kandidat.

Nezavisni kandidat bit će i bivši član Zelene stranke Aljoša Babić, a u utrku ide pod sloganom 'Pokrenimo rijeku promjena'.