PRAVNE FINESE

Može li se imovina razvodom spasiti od vjerovnika? Može, ali...

Ante i Martina Todorić

Ante i Martina Todorić

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Kako se tijekom brakorazvodne parnice dijeli imovina donedavnih supružnika i je li riječ o kompliciranom procesu, pitanja su koja smo postavili Dafinki Večerini i Nataši Pećarević, odvjetnicama specijaliziranim za obiteljsko pravo, u svjetlu vijesti o razvodu osumnjičenog u aferi Agrokor, Ante Todorića

Iako je odvjetnica Tereza Tea Krešić, kojoj je Martina Todorić, supruga Ante Todorića, predala papire za razvod braka i time pokrenula parnicu, kazala kako to nema veze s aktualnim događanjima vezanim uz taj posrnuli koncern, pojavili su se medijski napisi koji sugeriraju kako je riječ o pravnoj smicalici da bi se imovina Todorićevih zaštitila od moguće blokade.

Naime tijekom pravosudnog procesa, koji je službeno započeo u ponedjeljak, kad su uhićeni nekadašnji čelni ljudi Agrokora, a koji obuhvaća i Antu Todorića, moglo bi doći do sudske blokade njihove imovine.

Uz to, kako je tportal ranije pisao, na imovinu obitelji mogle bi 'sjesti' banke s obzirom na to da su za kredit od sto milijuna eura, kojim je Agrokor u prvoj polovici ožujka zatvorio porezni dug državi, Ivica Todorić i njegov sin Ante jamčili osobnom imovinom.

To konkretno znači da bi se u slučaju nenaplate tog kredita Sberbank između ostalog naplatio vrijednim nekretninama obitelji Todorić, među kojima je i polovica Kulmerovih dvora, koja glasi na Ivicu i Antu Todorića.

Što to znači za razvod Ante i Martine Todorić?

'Bračna stečevina je imovina koju su bračni ili izvanbračni partneri stekli radom za trajanja braka. U slučaju razvoda dijeli se pola-pola', objasnila je za tportal Dafinka Večerina, odvjetnica specijalizirana za obiteljsko pravo.

Pritom, kaže, nije bitno je li tijekom braka jedan bračni drug financijski doprinosio više od drugog.

  • +5
  • +2

Ante Todorić

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor

'Ako jedan nije radio i bio je s djecom, to je u redu jer je to stvar njihova dogovora. Ili ako jedan zarađuje sto tisuća, a drugi tri tisuće', objašnjava i dodaje da se imovina sudskim putem dijeli na pola bez obzira na to s kojim supružnikom ostaju djeca.

Bivši supružnici imovinska pitanja mogu riješiti sporazumom, što je jeftiniji i brži put. Na taj način imovina se ne mora dijeliti popola, kako nalaže sud u slučaju da se supružnici ne mogu dogovoriti. Ako se dogovore tako da sve ide jednom od njih, ovjere to kod javnog bilježnika i stvar je riješena.

Nataša Pećarević, odvjetnica specijalizirana za obiteljsko pravo, pojašnjava kako postoji i ona imovina koja je stečena darovanjem ili nasljedstvom. Ona ne ulazi u masu koja se dijeli razvodom. Tako je, recimo, 2015. Ivica Todorić vlasništvo nad obiteljskom rezidencijom, Kulmerovim dvorima, darovnim ugovorom razdijelio na svoje troje djece, s tim da je na njemu i dalje četvrtina dvorca.

  • +5
  • +2

Policijski istražitelji u Kulmerovim dvorima

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

I taj dio imovine Ante Todorić ugovorom o podjeli imovine može prenijeti na donedavnu suprugu. Ako na sudu dijele imovinu, onda imovina stečena na taj način ne ulazi u postupak dijeljenja, no ako se dogovore, onda može.

U slučaju da nad imovinom postoji teret, nije važno kako je podijeljena. 'Ako je nešto stečeno kaznenim djelom, takvi ugovori su ništavni jer idu na štetu vjerovnika i oni se poništavaju', kaže Pećarević. No ako se tijekom procesa imovina koja je pod ovrhom ili koja bi trebala biti blokirana prebaci na bivšeg bračnog druga, onda to vjerovnicima znatno otežava naplatu.

U svakom slučaju, Ante Todorić, ako mu je to doista bila namjera, mogao je svoju imovinu i bez razvoda prebaciti na suprugu, no to bi bilo previše jednostavno za osporavanje. Ako do podjele dođe tijekom brakorazvodne parnice, tko može dokazati da je motiv za razvod bilo spašavanje imovine od vjerovnika, a ne ispuhana ljubav?

  • +45
  • +42

Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!