JAMČILI OSOBNOM IMOVINOM

Ivica i Ante Todorić založili pola Kulmerovih dvora za spasonosni kredit

13.04.2017 u 06:45

Bionic
Reading

Za kredit od sto milijuna eura kojim je Agrokor u prvoj polovici ožujka zatvorio porezni dug državi, ali i dio duga dobavljačima, Ivica Todorić i njegov sin Ante jamčili su osobnom imovinom, doznaje tportal iz pouzdanih izvora. To konkretno znači da bi se u slučaju nenaplate tog kredita Sberbank između ostalog naplatio vrijednim nekretninama obitelji Todorić, među kojima je i polovica Kulmerovih dvora koja glasi na Ivicu i Antu Todorića

U prvoj polovici ožujka Agrokor je od Sberbanka dobio sto milijuna eura kredita, što je kratkoročno ugasilo požar i odgodilo ono čemu smo svjedočili u idućim tjednima, a to je da ostale tvrtke i dobavljači nisu blokirali račune Agrokora.

Tim je novcem Todorić platio porezni dug, na što je otišlo oko 20 milijuna eura, a ostatak je otišao na podmirivanje duga prema dijelu dobavljača. U prilog tome ide i informacija da je iz koncerna 17. ožujka poslano priopćenje, kao reakcija na sve glasnije medijske spekulacije o poreznom dugu, da Agrokor državi u tom trenutku ne duguje ni kune.

Da je već tada Todoriću voda došla do grla, dokazuje činjenica da je za ovaj kredit jamčio osobnom imovinom.

'Novac je došao na poseban račun u Sberbanku s kojeg su plaćeni dobavljači. Založeni su i Kulmerovi dvori i sva ostala privatna imovina Ante i Ivice Todorića', kaže nam naš izvor.

Iako je većina nekretnina bila upisana na Agrokor, Todorići na svoje ime imaju Kulmerove dvore, stan na Pantovčaku te dio kuće u Dubrovniku.

Ivica Todorić vlasništvo nad obiteljskom rezidencijom Kulmerovim dvorima 2015. podijelio je između sebe i djece, kćeri Ive Balent i sinova Ante i Ivana Todorića. S obzirom na to da je uz njega osobnom imovinom za spomenuti kredit jamčio i najstariji sin Ante, polovica Kulmerovih dvora u slučaju nenaplate kredita može završiti na bubnju.

Ovo nije prvi put da je Todorić Kulmerovim dvorima jamčio otplatu kredita, o čemu je tportal iscrpno pisao, no ranije je bila riječ o hipotekama.

U međuvremenu je stigla informacija da Sberbank uvjetuje Agrokoru nove kredite pod uvjetom da stabilizacijski kredit od 100 milijuna eura, koji je odobrio Agrokoru ranije ove godine, bude tretiran kao najstarija tražbina. Najvjerojatnije je riječ upravo o spomenutom kreditu s početka ožujka za koji je jamčio i sa 18 posto dionica Mercatora.