EUROPA U ŠOKU

Može li se Hrvatskoj dogoditi Syriza? Nema šanse!

26.01.2015 u 11:28

Bionic
Reading

Europska unija se ni do ponedjeljka ujutro nije oporavila od šoka koji su joj u nedjelju priredili grčki birači dovevši na vlast radikalno lijevu Syrizu. Europski čelnici oprezni su s čestitkama stranci kojoj do većine u parlamentu nedostaju tek dva zastupnika. Ipak, pobjeda Syrize mogla bi itekako ostaviti posljedice na Europsku uniju. Politolog Tihomir Cipek smatra da bi se sličan scenarij mogao uskoro realizirati u Španjolskoj. Može li se tako nešto dogoditi u prezaduženoj Hrvatskoj? Još uvijek ne...

'Stara Europa' još će se dugo oporavljati od grčkog šoka, problematična članica na jugu, koja je sinonim za dugovanje, izabrala je lidera koji smatra da teret ogromnog duga ne trebaju snositi samo Grci koje su europske mjere štednje bacile na koljena.

Pobjeda Syrize mogla bi biti tek uvod u proces koji bi se mogao preliti na ostatak Europske unije, posebice na članice sa sličnom kliničkom slikom.

'Mislim da će to imati veliki odjek. Pokazalo se da politika EU koja se temelji na štednji nije dala rezultate, nego je osiromašila društvo. Nije ni smanjila grčki dug, nego povećala. Postavlja se onda pitanje te politike i kome ona pogoduje', kaže politolog Tihomir Cipek.


Slično, kaže, možemo očekivati u svim članicama EU-a u kojima su provedene radikalne mjere štednje. Podsjeća na skore parlamentarne izbore u Španjolskoj, na kojima bi mogao trijumfirati 36-godišnji politolog Pablo Iglesias i njegova radikalno lijeva stranka Podemos. Cipek podsjeća da je Iglesias osobno došao podržati čelnika Syrize Aleksisa Ciprasa na velikom predizbornom skupu u Ateni. No Cipek kaže da i u srcu 'stare Europe' - u Njemačkoj - dakle, ne samo na jugu, jača radikalna ljevica.

U Hrvatskoj nemoguć scenarij

Može li se u Hrvatskoj očekivati na skorim parlamentarnim izborima jačanje ljevice, s obzirom na to da je očito postalo popularno poistovjećivati se sa Syrizom? Cipek to odlučno odbacuje jer, kaže, kod nas su birači i dalje odani strankama lijevog i desnog centra, SDP-u i HDZ-u, koje kada je u pitanju ekonomska i socijalna politika, imaju uglavnom istovjetne stavove.

Kaže da kod nas te dvije stranke na izborima dobivaju oko 80 posto glasova te da je u tim okolnostima grčki scenarij nemoguć. Naime, na jučerašnjim izborima grčki pandan HDZ-u, Nova demokracija, i SDP-u, Pasok, doživjeli su potpuni potop te su zajedno osvojili nešto više od 30 posto glasova.

'Uspjeh radikalne ljevice znači krah dosadašnje socijaldemokratske politike. Pasoku se to dogodilo i ta stranka prestaje biti relevantna politička snaga', kaže Cipek.

Hoće li Merkel ipak 'omekšati' Ciprasa?

Hoće li Cipras i dalje, nakon što je iz oporbe došao na vlast, zadržati radikalni predznak ili će, pak, 'olabaviti' svoje stavove vezane za preraspodjelu i oprost duga? 'Kada se Syriza susretne s politikom Europske unije, sigurno da će od dijela stavova odustati. Ovo je jako zanimljiv fenomen u svakom slučaju.

Može li se jedna država članica EU suprotstaviti vladajućoj europskoj politici?', pita se Cipek koji vjeruje da će njemačka kancelarka Angela Merkel ipak donekle biti sklonija kompromisu iako će i dalje vjerojatno inzistirati na mjerama stroge štednje.

'Europska unija je prvi put pred pravim izazovom jer jedna članica Unije odbija jasno tu politiku', zaključuje Cipek.