analiza

Može li HNS, uz kormilara Vrdoljaka i veslača Sauchu, pokrenuti Hrvatsku?

18.12.2017 u 17:04

Bionic
Reading

Povratak Ivana Vrdoljaka na čelo HNS-a kritički su dočekali ne samo njegovi dojučerašnji stranački kolege danas okupljeni u Građansko-liberalnom savezu (GLAS), već i u SDP-u, Živom zidu i Mostu. Vrdoljakovo uzdizanje iz pepela nakon ritualnog političkog samospaljivanja u lipnju za tportal je komentirao politički analitičar Ivan Rimac

Baš kao da nikad nije ni otišao iz visoke politike, Vrdoljak je u nedjelju nastavio tamo gdje je stao u lipnju, kada je objasnio da podnosi ostavku na sve funkcije u HNS-u jer nije htio lomiti stranku na pitanju ulaska u HDZ-ovu vladu i spašavanja premijera Plenkovića.

'Imao sam iskrene namjere izvući Hrvatsku iz političkih rovova, ali odluka da se dijeli stranka nema cijenu koju bih dozvolio. To je bilo moje dijete i ja se povlačim sa svih političkih funkcija', kazao je 6. lipnja, nakon sedmosatne sjednice Predsjedništva HNS-a Ivan Vrdoljak. Ponovio je, čak i tada, da HNS ne ulazi u Vladu. I dan-danas opovrgava informacije da je upravo on sukreirao aktualnu koalicijsku Vladu, gurnuvši u nju potpredsjednika i ministra graditeljstva Predraga Štromara te ministricu znanosti Blaženku Divjak.

Prije mjesec dana, kada je Vrdoljakov povratak na čelo stranke postao evidentan, i dalje je svaljivao odgovornost za sklapanje braka s HDZ-om na 'stranku' kao takvu.

'Gradili smo imidž lidera oporbe i naravno da me to danas boli. I volio bih da se to nije dogodilo. Pa tko je sretan da govori 100 dana 'ne, ne, ne' i onda stranka ti dođe i kaže - 'vidi, nemamo izbora'', rekao je tada Vrdoljak, dodajući da mu pomisao na cijelu tu priču izaziva glavobolju.

Nakon najava iz HNS-a, a i samog Vrdoljaka, postavlja se pitanje hoće li ta stranka s pet ključnih projekata uspjeti u naumu da ubrza reforme pravosuđa i uprave te postoje li ikakve šanse da se to ostvari bude li on za kormilom HNS-a puhao u jedra, kako ju je početkom godine često znao nazivati, Titanik vlade.

HNS je u ponedjeljak predstavio novo vodstvo Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjević

'Male su šanse. Na kraju krajeva Vrdoljak se navodno želio povući, smatran krivcem za raspad HNS-a, i nekako se maknuti iz politike. Međutim ovo je rekordno kratko izmicanje u odnosu na političare koji su prethodno 'zgriješili': sjetimo se samo da su i Čačić i Čehok znatno duže izbivali iz politike, čekajući da javnost pomalo zaboravi njihove grijehe. Ovo s Vrdoljakom stvarno je presedan u očekivanju da će glasači samo tako zaboraviti sve ono što se dogodilo prije jedva nekoliko mjeseci', rekao je za tportal politički analitičar Ivan Rimac.

Vrdoljak se još u studenom posuo pepelom, izrazivši žaljenje zato što je dao ostavku, no razloge svog povratka nije jasno obrazložio.

'Može on što hoće, ali, u principu, ako se političar već miče iz politike zato da bi maknuo fokus javnosti i medija s njegovih grijeha, onda u ovom slučaju to sigurno nije bilo dovoljno dugo da bi netko mogao zaboraviti o čemu se radi. Onda je mogao živjeti s tim svojim grijehom i uopće se ne micati', kaže analitičar i dodaje kako se ni kurikularna reforma ne miče puno te da je to još uvijek daleko od onog zamaha koji je imala u vrijeme kad su je prekinuli.

'Uostalom, teško je vjerovati da će premijer postati stručnjak za obrazovanje na razini pozicije na koju se postavlja u kurikularnu reformu', kaže Rimac. U posljednje vrijeme, dodaje, on od Vlade ne očekuje ama baš ništa. 

'Od premijera smo imali jako puno obećanja, od Ine do raznih drugih još iz vremena predizborne kampanje, a da praktički još niti jedan završeni posao u pogledu tih transformacija nismo vidjeli', podsjeća Rimac.

  • +21
Tomislav Saucha najavio je ulazak u HNS Izvor: Pixsell / Autor: tportal/montaža

Rimac je komentirao i najavljeni ulazak Tomislava Sauche u HNS i njegov 'doprinos' vjerodostojnosti aktualne Vlade. 

'HNS očito vozi svoju priču oko toga da želi biti partner u Vladi i da će, kao dobar partner i netko tko može otrpjeti takve kontradiktornosti u političkoj orijentaciji, prihvatiti i ovakve prebjege s ljevice na desnicu. A što to znači za Vladu? Teško je uopće išta pozitivno reći u tom smislu; mislim da je Saucha već postao dio glasačke mašinerije HDZ-a i to će očito sada i formalno ostati učlanjenjem u HNS', zaključuje Rimac.

  • +69
Ivan Vrdoljak u nedjelju je, bez protukandidata, ponovno izabran za predsjednika HNS-a Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL