BRUTALNA OCJENA

Čačić o povratku Ivana Vrdoljaka: HNS će biti u poziciji manjeg krpelja

18.12.2017 u 10:17

Bionic
Reading

Komentirajući povratak Ivana Vrdoljaka na čelo HNS-a, varaždinski župan i predsjednik Narodne stranke - reformisti Radimir Čačić rekao je da ne smatra da će HNS ponovno preuzeti politiku oko Ine, HEP-a i ključnih gospodarskih pitanja u Vladi. 'Vrdoljak i HNS će biti tu u poziciji, uglavnom, više - manje nekog manjeg krpelja', ocijenio je Čačić gostujući u emisiji Novi dan televizije N1

Bivši predsjednik HNS-a i ministar gospodarstva u vladi premijera Zorana Milanovića prognozirao je da će ta stranka pod Vrdoljakovim vodstvom biti u poziciji krpelja do izbora, kada će 'nestati na nacionalnoj razini, a ostat će kapilarno jer stranke jako sporo umiru'.

'Vrdoljak i cijela ta ekipa će raditi na nekim mjestima, koliko pozicija balansirane ucjene dopušta, jer Vlada većinu nema, nego balansira na par glasova, ali joj ti glasovi - u trenutku kad su joj presudni ona ih i dobiva - nisu upitni. IDS je glasao za rebalans proračuna. Ne bojim se za većinu, ona postoji balansirano, a što se HNS-a tiče, uvijek je veći utjecaj kad veliki partner ovisi o malom, ali to neće biti vođenje politike Ine. To manje su i dalje ogromni poslovi, ali nije Ina', kazao je Čačić za N1.

U kontekstu Agrokora rekao je da je tu učinjeno gotovo maksimalno. 'Završit će nagodbom i sustav će nastaviti funkcinirati, radna mjesta su tu, tvornice linije su tu, banke i fondovi koji su to uložili sad će izvršiti otpis. Agrokor je više - manje korektan', ocijenio je Čačić.

Komentirajući situaciju s Inom, upozorio je da će arbitraže Hrvatsku skupo stajati.

'Koštat će nas milijarde, izgubit ćemo ih. Ako se ne riješi pitanje Ine paralelno s arbitražom na neki način, onda štete mogu biti još i veće. To je na neki način povezan proces u određenoj mjeri. U svakom slučaju jedna opasno nesposobna, ne mislim da je tu u pitanju korupcija u tom konkretnom slučaju, mislim da je to gola demagogija i neznanje, potezi svojevremeno Vrdoljaka, ta nesposobnost da se kompetentno vode razgovori i pregovori s MOL-om koštat će nas milijarde. Već nas je koštalo, ali ovo će biti još više', rekao je Čačić.

  • +5
Radimir Čačić Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak

Upozorio je da je priča s rafinerijama 'jedna velika šarena laža'.

'Svi koji poznaju naftni biznis i koji su govorili da je to jedna sinusoida, ako se razmišlja strateški, naše rafinerije imaju i tržišnu nišu i mogu biti profitabilne u modernizaciji, ako se na taj način postavi sustav. MOL ga nije postavio. Sad kad je očito da su tu doslovno milijarde, a da su modernizirane, dobili bi ozbiljan profit, sad ne poduzimaju ništa, čekaju da se uđe u fazu gubitaka na rafinerijama. Sad treba reagirati', poručio je Čačić.