rasprava na predsjedništvu

HNS neće u koaliciju s HDZ-om, Vrdoljak podnio ostavku!

06.06.2017 u 18:59

Bionic
Reading

Ivan Vrdoljak i Predsjedništvo HNS-a odlučili su da neće ići u koaliciju s HDZ-om, a šef HNS-a podnio je ostavku na sve funkcije u stranci. 'Nakon duge rasprave na Predsjedništvu, bilo je apsolutno vidljivo da će se stranka podijeliti i ja to nisam želio dozvoliti. Odlučio sam da predložim Predsjedništvu da ne ide u vladu s HDZ-om i da podnosim ostavku na sve političke funkcije. Imao sam iskrene namjere izvući Hrvatsku iz političkih rovova, ali odluka da se dijeli stranka - nema cijenu koju bih dozvolio. To je bilo moje dijete i ja se povlačim sa svih političkih funkcija', rekao je Vrdoljak nakon sedmosatne sjednice Predsjedništva stranke, ponovivši da HNS ne ulazi u Vladu Republike Hrvatske

Omjer glasova na Predsjedništvu stranke bio je 5:4 za koaliciju, no Vrdoljak nije htio lomiti stranku. 

Dok je trajala maratonska sjednica Predsjedništva, spekuliralo se da će HNS i HDZ stvoriti manjinsku Vladu, što bi značilo da HNS-ovi članovi ne bi ušli u Vladu kao ministri, no podržavali bi Vladu Andreja Plenkovića iz Sabora. Na sjednici se raspravljalo o izbornim rezultatima i potencijalnoj koaliciji s HDZ-om, a Vrdoljak je navodno imao većinu koja je bila spremna koalirati s HDZ-om, no nije uspio slomiti cijelo Predsjedništvo.

Kao što je tportal pisao prije nekoliko dana, Vrdoljak i njemu skloni članovi Predsjedništva stvar nisu željeli lomiti preko koljena jer je u pitanju bilo upravo jedinstvo stranke, pa stoga nije ni čudno da se pojavila informacija kako se na sjednici Predsjedništva počela spominjati i mogućnost manjinske Vlade. Pitanje je, međutim, bi li se premijer Plenković uopće upustio u takav rizik, jer bi HNS u tom slučaju u svakom trenutku mogao povući svoju podršku Vladinim projektima.

O zaključcima sa sjednice u srijedu bi trebao raspravljati Središnji odbor stranke.

HNS je na lokalnim izborima izgubio jednu od svojih utvrda - Varaždinsku županiju, nije uspio pobijediti u utrci za gradonačelničko mjesto u Zagrebu, a izgubio je i vlast u Dubrovniku te su u javnosti što javno, što neslužbeno, iz stranke upućene kritike na račun čelnika stranke Ivana Vrdoljaka, nakon čega je on najavio da će stranačkim tijelima svoj mandat staviti na raspolaganje.

Javno su, naime, protiv Vrdoljakovih poteza iz stranke progovorili kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Anka Mrak Taritaš, donedavni gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, kao i saborski zastupnik Goran Beus Richembergh.

  • +2
Sjednica Predsjedništva HNS-a Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Vrdoljaka se proziva da je svojim 'koketiranjem' s HDZ-om, odnosno razgovorima o mogućoj HNS-ovoj podršci Vladi premijera Andreja Plenkovića prilikom saborskog  glasovanja o četiri nova ministra, izravno utjecao na slab rezultat stranke na nedjeljnim lokalnim izborima.

Vrdoljak je u ponedjeljak, nakon sastanka uže koordinacije stranačkog čelništva, potvrdio da je razgovarao s Plenkovićem, a u pogledu svoje budućnosti rekao je da će svoj mandat dati na raspolaganje tijelima stranke.

'Spreman sam i hoću dati mandat na raspolaganje središnjim tijelima stranke koja donose odluke o budućnosti i vodstva stranke i  budućnosti politike HNS-a. Nemam nikakvih ograda da svoj politički rejting stavim ispred interesa Hrvatske, njezinih građana ili HNS-a i moja politička karijera je u tom slučaju zadnja u redu', poručio je Vrdoljak u ponedjeljak.

Mediji u utorak pišu da Vrdoljak ima podršku većeg dijela Predsjedništva za dogovor s HDZ-om.

Počasna predsjednica Vesna Pusić kazala je novinarima pred strankom kako je već ranije rekla da je protiv suradnje s HDZ-om, a isto poručuje i Vlahušić. 'Danas odlučujemo jesmo li trgovačko društvo ili politička stranka', rekao je pri ulasku u sjedište stranke.

Članovi Predsjedništva Tomislav Stojak, Milorad Batinić i Srđan Gjurković novinarima uoči sjednice nisu htjeli iznositi svoja stajališta, a na pitanje hoće li doći do raskola stranke odgovorili su niječno.