SVEMIR I IDEOLOGIJA

Mostovac napao Ivicu Puljka: 'Djeci predaje da nema Boga'

20.03.2018 u 10:41

Bionic
Reading

Sjednica splitskog Gradskog vijeća započela je stankom koju je zatražio vijećnik Mosta Josip Markotić, iznijevši niz optužbi na račun znanstvenika i člana stranke Pametno Ivice Puljka. Ustvrdio je da ovaj krstari vrtićima i školama te djeci 'nameće stav da nema Boga'

'Obratili su mi se roditelji, a o tome možemo čitati i u novinama, zbog predavanja profesora Puljka po hrvatskim školama i dječjim vrtićima. Problematično je da se mimo znanja ravnatelja uz znanstveni dio provlače i ideološke stvari - djeci koja nemaju sposobnost kritičnog mišljenja nameće se stav da Boga nema i da je to u skladu sa znanstvenim činjenicama. To je ideološki pristup', požalio se Markotić.

'Velik broj roditelja zamolio me da progovorim o ovoj temi, to jednostavno nije prikladno i ne vidim velike razlike u odnosu na Ivana Pernara, koji upada u škole. Znanstvenik poput Ivice Puljka ima veću odgovornost i veliki autoritet na svom području, a po meni on manipulira vlastitom strukom', dodao je Markotić.

  • +19
Split, 9. sjednica Gradskog vijeća Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nakon kratke stanke reagirali su iz stranke Pametno. Natalija Tafra Bazina smatra da je grozno koristiti sjednicu Gradskog vijeća za teme koje nemaju veze s dnevnim redom te da to nije pošteno prema građanima.

'Osjetili smo se prozvanim jer se radi o našem kolegi i članu stranke. Sramotno je da se na ovaj način uopće govori o Ivici Puljku. On u škole ne 'upada' kao Pernar, nego dolazi isključivo na poziv nastavnika i odgajatelja te uz odobrenje ravnatelja. Ako su neki roditelji nezadovoljni, to moraju riješiti s profesorima i odgovornim osobama', kaže Tafra Bazina.

'Sve što profesor Puljak govori na predavanjima piše u knjigama iz kojih djeca uče, a radi se o teorijama koje su poznate i priznate već stoljećima. On ne propagira ideologiju, nego drži predavanja o dokazanim teorijama, prvenstveno o svemiru, a ako u nekom slučaju spomene vjerovanja, to su isključivo njegovi iskreni odgovori na pitanja djece', zaključila je vijećnica Pametnog.

Predsjednica Pametnog i Puljkova supruga Marijana Puljak nije prisutna na sjednici Gradskog vijeća - no Markotiću je odgovorila preko Facebooka.

'Most upravo optužio Ivicu da 'upada' u škole i vrtiće i širi 'svoju ideologiju'. Njihov gradski vijećnik u Splitu zatražio je stanku Gradskog vijeća i usporedio ga s Ivanom Pernarom. Što drugo nego se nasmijati na ovo? Ivica je upravo u Varaždinu i drži predavanje u jednoj školi na poziv nastavnika i ravnatelja te ustanove kao što to čini i inače dok djeci prenosi znanstvene spoznaje, a ne svoju ideologiju. Budućnost je sjajna upravo radi mnogih znanstvenika koji pomiču granice ljudskog znanja i nadam se da će Ivica svojim neumornim radom, koliko god nam nedostajao doma radi svojih putovanja po cijeloj Hrvatskoj i svijetu, potaknuti što više djece da se bave znanošću', napisala je Puljak.