GRADSKO VIJEĆE SPLITA

Izvanredna sjednica zbog Karepovca: Stručnjaci smiruju, oporba traži odgovornost i nove mjerne postaje

19.02.2018 u 13:15

Bionic
Reading

Nakon niza nejasnoća i nedoumica iznesenih u javnosti te subotnjeg prosvjeda oko tisuću Splićana 'zbog nestručne sanacije odlagališta Karepovac' splitsko Gradsko vijeće održava izvanrednu tematsku sjednicu na ovu temu. Pozvani su svi uključeni u proces, niz stručnjaka te predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i ostalih institucija

'Karepovac je postao ekološka bomba, postoji već 53 godine i došao je k nama te nemamo drugog izbora nego ga sanirati. Da se ovako nastavilo, ne bismo dočekali zimu, nego bismo imali Karepovac na ulicama. Prije početka radova konzultirana je struka, a u Splitu postoje četiri mjerne postaje za mjerenje plinova koji mogu imati utjecaj na zdravlje građana i ni u jednom trenutku nije bilo dnevnih prekoračenja i ugrožavanja zdravlja ljudi, što pokazuju sva dosadašnja mjerenja. Sanacija se provodi u skladu s odobrenim glavnim projektom i nema nikakvih primjedbi osim što su naložene dodatne mjere za ublažavanje neugodnih mirisa', referirao je dogradonačelnik Splita Nino Vela.

Potom su uslijedile prezentacije: u ime projektanta (IGH) Nataša Molk pojasnila je sve faze projekta sanacije, dok je predstavnik izvođača radova Arsen Tonšić kazao da se dosad divlje odlagalište pretvara u uređeno i sanirano. Ponovio je da nije bilo povećanja vrijednosti plinova, dok je koncentracija sumporovodika čak prepolovljena u odnosu na prošlu godinu.

>>Split se guši u smradu i panici: Donosimo odgovore na 24 vruća pitanja o Karepovcu

'Svakodnevno smo suočeni s dezinformiranjem i pitamo se čemu širenje panike? Otpad do sada nije  bio tretiran onako kako je to trebalo. Što se tiče neugodnih mirisa, oni ne predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi, a o tome su govorili brojni toksikolozi. Postoje mjere za slučaj prekoračenje dnevnih graničnih vrijednosti, a to se događalo i ranije. Niz gradova u Hrvatskoj i Europi bio je izložen neugodnim mirisima za vrijeme sanacije svojih odlagališta', kazao je Tonšić. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak bio je decidiran:

  • +6
Tematska sjednica Gradskog vijeća o odlagalištu otpada Karepovac Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Nema opasnosti za zdravlje ljudi i nema potrebe za mjerenjem drugih plinova jer se u ovom slučaju radi o premještanju isključivo komunalnog otpada koji se odlagao pod kontroliranim uvjetima. Ukoliko se pokaže da je prisutna neka druga vrsta otpada, onda treba angažirati stručnjake. Koncentracija plinova u zraku, iako je u nekoliko navrata bilo kratkotrajnih prekoračenja, također ne šteti zdravlju, pogotovo jer su sama prekoračenja bila unutar deset posto', kazao je Capak. Naglasio je da samo odlagalište predstavlja ogromnu opasnost za ljude zbog svojih plinova i procjednih voda te da je sanacija iznimno bitna za njihovo zdravlje.

Ante Čikotić (Most) zatražio je odgovornost jer se u prvih dva mjeseca sanacije nisu mjerili svi potrebni plinovi te zbog činjenice da svi dokumenti od početka nisu bili dostupni.

'Imamo čitav niz nejasnoća, a odgovornost mora biti nečija, mora imati ime i prezime i mi ćemo danas inzistirati na tome. Predložit ćemo gradonačelniku da se osnuje istražno povjerenstvo i utvrdi odgovornost te da se napravi građanski nadzor. Predložili smo neovisne stručnjake koji će sudjelovati u tome jer više nemamo povjerenja u institucije. Imamo Zavod za javno zdravstvo koji je u središtu stranačkog rata za kadroviranje, a danas ćemo čuti njihovo opravdanje i svi će prebacivati lopticu s jednog na drugog, ali mi smatramo da odgovornost mora biti nečija', kazao je Čikotić. Odgovorio mu je Petar Škorić (HDZ):

'Nije 'tek je 12 sati', nego je već 12 sati. Sjećam se sastanka u Ministarstvu kad ste zaustavljali Lećevicu i htjeli ste nešto sasvim drugo na Karepovcu. Pokušava se politizirati i stvara se panika. Imamo nadzor radova biran natječajem, blizak i Pametnom, a uvela ga je bivša vlast', kazao je.

  • +19
Prosvjed građana i građanskih inicijativa protiv načina sanacije Karepovca Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic / CROPIX

Dugačkoj raspravi na Gradskom vijeću priključila se predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak, upozorivši na 'uznemiravajući' istup ravnateljice lokalnog Zavoda za javno zdravstvo Jasne Ninčević, a prozvala je i gradsku vlast za skrivanje inspekcijskog nalaza i pozvala na odgovornost onih koji su napravili 'greške u koracima'. Na optužbe iz HDZ-a da je upravo ona svojedobno kočila sanaciju Karepovca odgovorila je:

'Imali smo različito mišljenje, ali je većinom glasova odlučeno da se ide ovako. Pa nećete valjda tražiti jednoumlje? Svi smo zainteresirani da ovaj projekt ide dalje', kazala je i podsjetila da je u mandatu gradonačelnika Željka Keruma nenamjenski potrošen novac predviđen upravo za sanaciju odlagališta. Jure Šundov (HGS) pokušao joj je replicirati da je 'trošen novac Grada Splita', no ona ga je demantirala informacijom da je tek citirala nalaz Državne revizije.

Predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur proces sanacije nazvao je 'transparentnošću u pokušaju' i pozvao na postavljanje dodatnih mjernih stanica, kao i veću transparentnost prema građanima. Nezavisni Ante Zoričić pak naglasio je da treba 'prestati kriviti građane za ovu situaciju'.

  • +10
Karepovac iz zraka Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX

'Činjenica je da su Splićani plaćali komunalnu naknadu i imali su pravo očekivati da će im se riješiti pitanje odlagališta, kao i u svim europskim gradovima. Svi su zakazali. Sad radimo kazetu na Karepovcu, a pitanje je kad će biti izgrađen Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici. Tu netko mora snositi odgovornost', kazao je Zoričić. Podsjetio je da pri tome misli na 'jedanaest prethodnih gradonačelnika - desne, lijeve i liberalne opcije'.

Čuo se i prijedlog da se zbog turističke sezone sa sanacijom privremeno prekine ukoliko neugodni mirisi budu prisutni 15. travnja, ali i da bi se 'zbog zagušljivosti' jedna mjerna postaja mogla staviti u Gradsku vijećnicu.

Tematska sjednica Gradskog vijeća Splita, sudeći po broju prijavljenih i intenzitetu rasprave, potrajat će do kasnih poslijepodnevnih sati.