NOVI FRONT?

Mostova uzdanica proziva Zdravka Marića zbog studenata

05.01.2017 u 16:06

Bionic
Reading

Izmjene načina oporezivanja studentskih zarada, koje su stupile na snagu s prvim danom 2017., na noge su danas digle ne samo studente nego i političke stranke. I dok je oporba očekivano reagirala negativno na takav potez, pobunio se i dio vladajućih, točnije Most

Izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak umjesto dosadašnjih 50.000 kuna, ako student prijeđe godišnji limit zarade od 15.000 kuna, plaćat će porez od 24 posto i prirez. Ujedno prelaskom ovog limita student prestaje biti i porezna olakšica roditeljima. Do sada je nakon prekoračenja limita od 13.000 kuna student prestajao biti porezna olakšica roditeljima, a tek kada bi ostvario godišnju zaradu veću od 50.000 kuna, na iznos iznad tog limita plaćao bi porez.

Očekivano ovakvo drastično rezanje limita na noge je odmah dignulo studente, ali pobunio se i Most koji je dio vladajuće koalicije.

'Koja je pouka Pravilnika o porezu na dohodak koji je objavljen u NN? Kada ne možeš na jake, udari po najslabijima? Neprihvatljivo je osnovicu srozati na razinu više od tri puta manju od prethodnih godina. Ionako nesigurnu budućnost sigurno neće ohrabriti činjenica da studenti moraju strahovati oko zarade koja bi njima i njihovim roditeljima trebala olakšati život', poručila je na svom Facebooku Mostova saborska zastupnica i kandidatkinja za splitsko-dalmatinsku županicu Ivana Ninčević Lesandrić.

'Most nezavisnih lista će tražiti da se iznos neoporezivih primitaka utvrdi u visini koja je realna i koja neće ugroziti učenički i studentski standard jer nam je cilj studente motivirati na rad i učenje, a ne na bijeg iz države', kazala je Ninčević Lesandrić.


Nakon što je u Saboru potvrđena porezna reforma, koja donosi i izmjene Zakona o porezu na dohodak, njezinim stupanjem na snagu s novom godinom morali su se izmijeniti i popratni dokumenti, pa tako i Pravilnik o porezu na dohodak. Sam iznos oporezivanja studentske zarade nije bio definiran u zakonu, no jest u pravilniku.

Iako su poreznu reformu kao takvu podržali i u Mostu, najnovijim izmjenama nisu zadovoljni. I sama porezna reforma, podsjetimo, zbog nezadovoljstva Mosta pojedinim dijelovima, od inicijalne je ideje izmijenjena.

Nezadovoljstvo je zadnjih mjesec dana pokazivao i Mostov Miro Bulj. Kod izglasavanja proračuna za 2017. bio je suzdržan, a prije neki dan pobunio se i zbog namjere Vlade da proda dio dionica HEP-a. Zatražio je tada referendum o toj prodaji, no podršku od ostatka Mosta nije dobio.