sjednica sabora

Mostov Miletić: 'Ni jedan argument na svijetu ne opravdava nasilje nad ženama'

26.09.2023 u 10:58

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Marin Miletić (Most) referirao se u utorak na posljednje slučajeve nasilja nad ženama, te poručio kako nema "ni jedan jedini argument u svemiru“ koji opravdava nasilje muškarca nad ženom

Zastupnik je u govoru na slobodnu temu kazao kako treba razbiti mit o savršenim vezama i brakovima, da je život težak, da nosi uspone i padove i da je potrebno niz kompromisa da bi se ostalo zajedno. No, ako vidiš da ne ide, da se događa ludilo, da ne možete biti zajedno, ideš dalje, kazao je i opetovao da nema opravdanja bilo kojeg nasilja nada ženama, ali i nad muškarcima.

Kazao je i kako je ostao šokiran pokušajima da se opravda bilo koje nasilje. „Neki tako govore koji u životu nisu bili u braku o histeriziranju žena – katastrofa“, poručio je Miletić, očito imajući na umu izjave nakon što je u medijima objavljeno da je bivši hrvatski rukometni reprezentativac Denis Buntić tukao suprugu.

Suverenist Marijan Pavliček izjavio je kako Hrvatska zadnje dvije godine gubi bitku s inflacijom, da je u kolovozu porasla u odnosu na srpanj i iznosila 7, 8 posto, što nas svrstava na začelje EU i eurozone. Najmanju prosječnu stopu inflacije je imala Danska, gdje je platežno sredstvo danska kruna, kazao je, dodavši kako time „padaju u vodu“ priče vladajućih da bi inflacija bila znato veća da smo zadržali kunu.

Pavliček se osvrnuo i na izjavu državnog tajnika Mladena Pavića da će u Slavoniji, unatoč afričkoj svinjskoj kugi, biti svinjokolje, ali tako da će seljak morati svoje svinje odvesti na klanje u službene klaonice, a u dvorištu ih samo obrađivati. Tko će snositi trošak klanja i prijevoza u 50 kilometara udaljenu služenu klaonicu, upitao se i predložio da to bude država.

Darko Klasić (HSLS) osvrnuo se na zahtjeve da se prema bankama u Hrvatskoj intervenira u „stilu Robina Hooda“, tj. da banke povećaju kamate na štednju. Takvi zahtjevi mogli bi se lako pretvoriti u apsurd u kojem profitiraju relativno dobrostojeći građani, a štetu trpe kreditno zaduženi i gospodarstvo, kazao je.

  • +15
Nastavljena 18. sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Dizanje kamata na štednju, lako može završiti time da kupovina nekretnina mladima postane još nedostupnija, naglasio je. Naveo je i da po prvi puta banke u Hrvatskoj imaju manje kamate na kredite, nego u drugim državama. Prosječna kamata na stambene kredite u travnju je kod nas bila 2, 99 posto, daleko manje od Italije (4,17) Njemačke (3,93), Austrije (3, 83), rekao je Klasić.

Sonja Radolović (SDP) podsjetila je da je nedavno smijenjen direktor HROT-e Boris Abramović koji je prvo upozorio na aferu Plin za cent, ne i Frane Barbarić, čelni čovjek HEP-a, tvrtke koja ima gubitak od 780 milijuna eura i prijavu za nezakonitu gradnju vile.

Vladi i premijeru to nije dovoljno za smjenu, kazala je zastupnica navodeći da je HEP zadnji put bi u gubitku 2007., u doba premijera Ive Sanadera, a gubitak mu je iznosio 140 tisuća eura.