plenarna sjednica

Glavna državna odvjetnica Hrvoj Šipek ovaj tjedan ponovno dolazi pred Sabor

25.09.2023 u 12:56

Bionic
Reading

Drugi put ove godine, prvi put je to učinila u veljači, glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek ovaj će se tjedan suočiti sa zastupničkim upitima na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora

Oporba je prošli tjedan skupila potpise kako bi ju dovela u Sabor i od nje čula kako je DORH radio u prošloj godini te zašto se nitko nije javio na natječaj za ravnatelja USKOK-a, mjesto koje je upražnjeno od travnja nakon što je ostavku podnijela bivša ravnateljica Vanja Marušić.

Srijeda će biti prilika da zastupnici te odgovore dobiju, no kako je izvješće Hrvoj Šipek tek četvrta točka za raspravu toga dana, za očekivati da će na odgovore morati čekati do poslijepodnevnih, a moguće i večernjih sati.

Prije njenog izvješća, Sabor će raspravljati o prijedlogu Marije Selak Raspudić (Most) da se izmijeni saborski Poslovnik, što je tema za koju zastupnici uvijek pokazuju veliko zanimanje, jer se tiče njihova rada.

Izmjene Poslovnika na raspravu dolaze nakon što je Ustavni sud u srpnju prihvatio stav oporbe da svaki zastupnik može predložiti Poslovnik i njegove izmjene, da to nije samo pravo Odbora za Ustav kako su argumentirali predsjednik Sabora Gordan Jandroković i HDZ-ova većina u Odboru za Ustav.

Nakon što je Jandroković u ožujku odbio njen prijedlog uvrstiti u dnevni red, tumačeći kako samo Odbor za Ustav ima pravo predlagati promjene Poslovnika, Selak Raspudić se obratila Ustavnom sudu koji joj je dao za pravo da svaki zastupnik može tražiti izmjene.

Zastupnike, koji u klupe sjedaju već u utorak, ovaj tjedan čeka poprilično posla, raspravit će i zakon koji donosi nova pravila za utjerivače dugove. Naime, po predloženom zakonu o načinu, uvjetima i postupku servisiranja i kupoprodaje potraživanja, s dužnicima će se moći komunicirati telefonom i pisanim putem (poštom, mailom, SMS-om) isključivo radnim danom od 8 do 20 sati.

Utjerivači dugova neće smjeti kontaktirati dužnika više od jednom mjesečno, uznemiravati ga na radnom mjestu, kontaktirati njegova poslodavca, posjećivati ga kući bez izričitog pisanog pristanka. Zastupnici će se očitovati i o zahtjevu Anke Slonjšak, pravobraniteljice za osobe s invaliditetom da je, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, na osobni zahtjev Sabor razriješi te dužnosti.

Osim toga, očitovat će se i o amandmanima na raspravljene zakone, među kojima je i paket poreznih zakona, a u četvrtak i glasovati o tom paketu, kao i o zakonu o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor.