VRATA SDP-U I DALJE OTVORENA

Most: Nastavljamo razgovore s HDZ-om, ali im još ne damo potpise

15.12.2015 u 15:36

  • +6

Članovi MOST-a dolaze na sastanak Nacionalnog vijeća

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Nacionalno vijeće Mosta i saborskih zastupnika jednoglasno je odlučilo da nastavljaju razgovore s Domoljubnom koalicijom oko formiranja reformske vlade, prenio je u pauzi sastanka zaključak Vijeća glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja istaknuvši da ovo ne znači i da će danas na konzultacijama na Pantovčaku reći da Mostovih 15 popisa ide na stranu HDZ-a. Istovremeno, Most i dalje ostavlja otvorena vrata za pregovore o nestranačkom premijeru i tripartitnoj vladi i SDP-ovoj koaliciji Hrvatska raste

13:15 'Stavili smo odluku na glasovanje i svih 15 zastupnika Mosta i svi u Nacionalnom vijeću su prihvatili odluku o nastavku razgovora s Domoljubnom koalicijom isključivo na platformi nestranačkog premijera uz prihvaćanje otvorenih vrata suradnji s koalicijom Hrvatska raste sukladno komunikacijskim stajalištima Mosta te točki četiri zaključaka Domoljubne koalicije (u kojoj govore da su spremni prihvatiti suradnju s onima unutar lijeve koalicije koji podupiru reforme po načelu stručnosti i odgovornosti).

Upitan što će Most danas reći na konzultacijama na Pantovčaku i hoće li joj reći da 15 potpisa Mosta ide HDZ-u, Grmoja je rekao da neće obećati 15 potpisa: 'Reći ćemo da nastavljamo razgovore s HDZ-om uz otvorena vrata koaliciji Hrvatska raste'.'

Sada se vidi da je SDP-u najveći uteg HNS

Uz podsjetnik da je Most odbio da Podolnjak bude šef Sabora bez suglasja obje strane, a sada pristaje na nastavak razgovora samo s HDZ-om, na što je Grmoja odvratio: 'Odbili smo konstituiranje bez formiranja saborske većine. Ostajemo pri tome, nećemo formirati Sabor dok nemamo jasnu saborsku većinu.'

Kakva je to zajednička vlada kad nema jedne strane, Grmoja je ponovio da Most nije odbio treću stranu te da su im vrata i dalje otvorena. Na dodatno pitanje do kada su im vrata otvorena, Grmoja je rekao da je to na njima da se izjasne.

Na konstataciju novinara da SDP ne želi zajedničku vladu s HDZ-om, Grmoja je rekao da je to njihov problem: 'A posebno je to problem SDP-a i sada se vidi da im je najveći uteg HNS', rekao je Grmoja koji je HNS optužio za 'skandalozne izjave u kojima vrijeđaju Most'.

Naime, Most su na Facebooku kritizirali HNS-ovci Goran Beus Richembergh i Igor Kolman, a još je ranije Vesna Pusić kazala da bi zastupnici Mosta mogli pojedinačno doći na konzultacije kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kako bi se izjasnili o tome koju koaliciju podržavaju. Grmoja je pak pozvao HNS-ovce da se na isti način i oni očituju, a Pusić je u izjavi za N1 kazala: 'Zastupnici SDSS su također išli individualno na konzultacije predsjednice i nemam ništa protiv da se i svi zastupnici zovu pojedinačno pa time i zastupnici HNS-a.'

'Moguća je opcija da bude premijer iz Mosta'

Novinari su Grmoju pitali i što je s reformama i kada će objaviti svoje zaključke o odgovorima na reformska pitanja koja su postavili jednoj i drugoj strani, Grmoja je poručio da Most može objaviti te odgovore, no da su svi na sve odgovore odgovorili s 'da'.

Novinari su podsjetili Grmoju da je Domoljubna koalicija u svojem jučerašnjim zaključcima rekla da ostavljaju otvorenom mogućnost razgovora o nestranačkom premijeru. 'Ako oni ne pristanu na otvorenu mogućnost imenovanja nestranačkog premijera, mi se povlačimo iz razgovora', rekao je Grmoja. Na dodatno pitanje znači li to da Most inzistira na nestranačkom premijeru te da premijer ne može biti nitko iz HDZ-a, ni nitko iz Mosta, Grmoja je uz šeretski osmijeh rekao: 'Moguća je opcija da bude premijer iz Mosta.'

Na konstataciju novinara da je Domoljubna koalicija u svojim zaključcima rekla da se prvo treba oformiti saborska većina pa da se onda otvori mogućnost razgovora o nestranačkom premijeru, a Most sada kaže nema potpisa – ako nema nestranačkog premijera, Grmoja kaže: 'To je paket i mi inzistiramo na tom paketu. Nećemo formirati Sabor dok se ne dogovorimo s HDZ-om oko nestranačkog premijera.'
Na pitanje ako HDZ pristane na oba uvjeta, hoće li to značiti da će Most sklopiti koaliciju s HDZ-om, Grmoja je poručio: 'Kad bi HDZ pristao na naše uvjete i kad bismo imali jasne naznake da će se provesti većina reformi koje tražimo, postojala bi mogućnost sastavljanja reformske vlade s nestranačkim premijerom.'

Grmoja je još jednom pozvao SDP i koaliciju Hrvatska raste da promijene mišljenje: 'Milanović je jedini koji može testirati iskrenost HDZ-a. Neka Zoran Milanović kaže da pristaje na nestranačkog premijera i trojnu vladu i onda ćemo testirati iskrenost HDZ-a', rekao je Grmoja.

U razgovore s HDZ-om, ali vrata SDP-u i dalje otvorena

12:39 Oko 12:30 sati zastupnici Mosta napravili su pauzu, a pred novinare je izašao Grmoja i kazao kako je nakon jutrošnjeg priopćenja SDP-a i jučerašnjeg pisanog odgovora jasno da je koalicija Hrvatska raste odbila oba Mostova prijedloga dok je, s druge strane, HDZ ostavio otvorenom mogućnost za imenovanje nestranačkog premijera, ali i za suradnju s lijevom koalicijom. Stoga je Nacionalno vijeće Mosta i saborskih zastupnika jednoglasno odlučilo da nastavljaju razgovore s Domoljubnom koalicijom oko formiranja reformske Vlade, ali i pritom ostavljaju otvorena vrata SDP-u i koaliciji Hrvatska raste da im se priključe. Grmoja je rekao i da ovo ne znači da će danas predsjednici na konzultacijama reći da Mostovih 15 popisa ide na stranu HDZ-a. 10:20 U središnjici Mosta traje sastanak Nacionalnog vijeća i saborskih zastupnika, na kojem bi se trebali odrediti prema odgovorima koje su dobili iz SDP-ove i HDZ-ove koalicije na zahtjeve kojima im je Most uvjetovao podršku za formiranje vlade - formiranje tripartitne vlade i nestranačkog premijera.

Podolnjak: Čini se da je HDZ otvoren i za suradnju s ljevicom

10:17
Na sjednicu su stigli i Ljubica Ambrušec i Robert Podolnjak koji je rekao da mu se čini da je HDZ otvoren i za suradnju s ljevicom.

10:11
Da moraju analizirati odgovore, samo su kratko kazali i Ivan Mišić, Ivan Kovačić, Miro Bulj i Ivan Lovrinović, koji je na pitanje kako ocjenjuje HDZ-ov prijedlog i misli li da je on pozitivniji samo rekao – vidjeli ste i vi sami što piše.

10:07
Na sjednicu Nacionalnog vijeća pristigli su i Božo Petrov te Ružica Vukovac, no Petrov nije htio odgovarati ni na jedno pitanje nego je samo rekao da će sve analizirati na Nacionalnom vijeću.

10:03
U sjedište Mosta stigli su novoizabrani saborski zastupnici Mosta Ines Strenja Linić i Josip Katalinić te glasnogovornik stranke Nikola Grmoja kojeg su novinari pitali je li vidio SDP-ovo priopćenje u kojem ta stranka tvrdi da HDZ nije pozitivno odgovorio, a Grmoja je sam odvratio da će na Nacionalnom vijeću proanalizirati HDZ-ov odgovor. Upitan što on misli o HDZ-ovom odgovoru, Grmoja je rekao kako misli da je pozitivnije od SDP-ova.

9:59
Nakon što je HDZ jučer odaslao poruku da je spreman na koaliciju s Mostom te pozvao na konsenzus i suradnju sa svim lijevim opcijama u političkom spektru pa i s SDP-om danas su se priopćenjem oglasili i iz SDP-a te upozorili da HDZ još jednom pokušava obmanuti hrvatsku javnost.

Most i dalje želi tripartitnu vladu

8:55
Da Most i dalje želi tripartitnu vlast, naglasila je i članica Mosta Ines Strenja Linić gostujući u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog te najavila da će se na današnjoj sjednici Nacionalnog vijeća sastati svi članovi Nacionalnog vijeća i svi zastupnici, no neće donijeti konačne odluke, samo će dogovoriti daljnju strategiju nakon sinoćnjeg odgovora HDZ-a i Milanovićeva pisma. 'Dat ćemo još nekoliko dana svima da nam se pridruže, a do tada razgovore nastavljamo s HDZ-om koji je jučer pristao na sve što smo tražili - nestranačkog premijera, a i Karamarko je pozvao da nam se s ljevice pridruži tko god želi', kazala je Strenja Linić dodavši da pokušavaju naći rješenje kako izbjeći izbore. Upitana zašto u javnost ne iziđu s imenom osobe koju predlažu za mandatara, rekla je da će ono biti poznato kad obje strane pristanu da reformsku vladu i dodala kako očekuju da će i drugi iznijeti svoje prijedloge, a na pitanje o legitimitetu takvog premijera, rekla je kako mu legitimitet daju zastupnici koji će dići ruku za njega.

7:00 Nakon što su koalicija Hrvatska raste i Domoljubna koalicija poslale i pisane odgovore na zahtjeve Mosta za tripartitnom vladom i nestranačkim premijerom, zastupnici Mosta i Nacionalno vijeće danas će odgovore proanalizirati te donijeti odluku hoće li i s kim nastaviti razgovore o sastavljanju nove vlade.

Dio njih već sinoć je održao neformalan sastanak, odgovorili su iz Mosta na pitanja novinara na svom Twitteru, a za tportal to je potvrdio i glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja. 'Zbog udaljenosti ljudi su stigli prije pa su napravili sastanak', kazao je Grmoja sinoć dodavši da će se službena sjednica održati ujutro u deset sati.

O čemu su mostaši vijećali gotovo do ponoći?

Sastanak je završio malo prije ponoći, a nitko iz Mosta nije htio komentirati kome će se prikloniti. Čelnik Mosta Božo Petrov nije želio dati izjavu, a na pitanje je li SDP ispao iz igre, zastupnik Mosta Miro Bulj samo je kratko odgovorio da će još sa svima razgovarati, zabilježio je HRT, a Grmoja je kazao da ako HDZ pristane na oba Mostova prijedloga, pričekat će još danas SDP-ov odgovor. No ako ih SDP ponovno odbije, nastavit će razgovore samo s HDZ-om.

'Nadamo se da će i jedni i drugi pristati na naše prijedloge jer su oni za spas države. Moraju napokon doći k sebi te svoje taštine pustiti i SDP i HDZ pa da zajedno krenemo dalje', kazao je Mostov zastupnik Miro Bulj sinoć nakon sastanka i dodao da još uvijek pozivaju sve što znači da SDP za njih još nije ispao iz kombinacija za sastavljanje vlade.

'Načelno je sasvim sigurno da se Domoljubna koalicija pozitivno izražava o našem stavu o tripartitnoj reformskoj vladi, a vrata i dalje ostaju otvorena koaliciji Hrvatska raste', rekao je Mostov novoizabrani saborski zastupnik i (zasad) nesuđeni šef Sabora Robert Podolnjak gostujući u sinoćnjom HTV-ovom Otvorenom. O imenima potencijalnih nestranačkih mandatara nije želio govoriti, ali je istaknuo da je važno definirati ga u što skorijem roku odnosno u sljedećih tjedan dana. Imena će biti predmet zatvorenog razgovora s Domoljubnom koalicijom i ona se neće iznositi u javnost. Ako dođemo do zajednički prihvatljive osobe, još uvijek koalicija Hrvatska raste ima priliku da se očituje, vrata im ne bi bila zatvorena, rekao je Podolnjak i ustvrdio da je Most složniji no ikad.

Podsjetimo, već putem koalicijskih partnera HNS-a, Hrvatskih laburista i HSU-a, a jednoglasno na subotnjem Glavnom odboru SDP-a, koalicija Hrvatska raste odbila je ideju o tripartitnoj Vladi, no ne i, kako kažu, suradnju s Mostom. Jednako tako SDP je još jednom dao podršku Zoranu Milanoviću za mandatara za sastavljanje Vlade.

Stoji to i u pisanom odgovoru Mostu, u kojem čelnik te koalicije Zoran Milanović napominje kako stranke koalicije smatraju da je ideja o tripartitnom savezu koalicije Hrvatska raste, Domoljubne koalicije i Mosta neodrživa. Milanović napominje kako podržava nastavak bilateralnih razgovora s Mostom. 'Uvjeren sam da u trenutačnom odnosu političkih snaga koalicija Hrvatska raste, proširena s partnerima koji su dali potporu za formiranje saborske većine i nove hrvatske vlade, može u suradnji s Mostom osigurati sve pretpostavke za politički stabilnu Hrvatsku što je zasigurno i temeljni preduvjet za nastavak reformi i pozitivnih gospodarskih trendova', ističe predsjednik SDP-a Milanović u dopisu Mostu.

Dodaje kako 'Hrvatskoj treba stabilna vlada s čvrstom potporom u Saboru, koju će voditi osoba s izbornim legitimitetom'.

U Domoljubnoj koaliciji sinoć su pak poručili kako su pozitivno odgovorili na zahtjeve Mosta. U pisanom odgovoru HDZ konstatira da su se 'članice koalicije Hrvatska raste nedvosmisleno izjasnile da ne prihvaćaju ponuđeni prijedlog Mosta' te stoga u HDZ-u pozivaju Most na nastavak razgovora u cilju formiranja saborske većine i nove reformske vlade.

'HDZ poziva Most na otvoreni razgovor o definiranju jasnih političkih i upravljačkih mehanizama nužnih za provedbu reformi. Takvim razgovorima Domoljubna koalicija i Most doći će do najboljih kadrovskih rješenja, što uključuje mogućnost razgovora i o nestranačkom predsjedniku buduće vlade. Također, HDZ je spreman prihvatiti suradnju i s onima unutar lijeve koalicije koji podupiru reforme po načelu stručnosti i odgovornosti', stoji u zaključcima Predsjedništva HDZ-a.

Iako Most službenu odluku treba tek donijeti, glasnogovornik i član Nacionalnog vijeća Nikola Grmoja jučer popodne jasno je dao do znanja da je HDZ u boljoj poziciji. 'Smatramo da je reformska vlada najbolji izlaz iz ove situacije i da putem reformske vlade možemo provesti većinu onih reformi oko kojih smo se složili. Ako SDP ne pristane, a HDZ pristane na ova dva prijedloga, nastavit ćemo razgovore s HDZ-om oko formiranja reformske vlade s nestranačkim premijerom i dijelom nestranačkih ministara, uz jasne rokove provedbe reformi te evaluaciju nakon godinu dana', rekao je Grmoja.

Na pitanje tko je u boljoj situaciji - SDP ili HDZ - Grmoja je ocijenio da Zoran Milanović ne da premijersku stolicu i da to dovodi HDZ u bolju poziciju. 'Milanović, čini se, ne da premijersku stolicu i možda je tu HDZ u nekakvoj boljoj situaciji. Problem je odnosa snaga unutar SDP-a i HDZ-a', rekao je Grmoja.

Pozvao je SDP - iz kojega su odbili te prijedloge nakon čega im je Most rok za konačni odgovor prolongirao do utorka - da još jednom razmisle i promijene mišljenje.

'Ako nas SDP i odbije, spremni smo surađivati s njima u Saboru podržavajući njihove prijedloge s kojima se slažemo. Nećemo ni za HDZ podržavati ono oko čega se ne slažemo. Naši zastupnici će pomno bdjeti nad onim što HDZ radi i nitko ne treba misliti da su naše ruke kupljene i četiri godine u zraku', poručio je.