RASPRAVA U OTVORENOM

Podolnjak: Mandatara treba odrediti što prije

15.12.2015 u 13:03

Bionic
Reading

Vrata i dalje ostaju otvorena koaliciji Hrvatska raste, poručio je Mostov novoizabrani saborski zastupnik i (zasad) nesuđeni šef Sabora Robert Podolnjak gostujući u sinoćnjom HTV-ovom Otvorenom

Načelno je sasvim sigurno da se Domoljubna koalicija pozitivno izražava o našem stavu o tripartitnoj reformskoj vladi, a vrata i dalje ostaju otvorena koaliciji Hrvatska raste, rekao je Podolnjak gostujući u HTV-ovom Otvorenom dok je SDP-ov Peđa Grbin upozorio da je HDZ-ov Tomislav Karamarko izveo kopernikanski zaokret u retorici jer je do jučer tvrdio da tripartitna koalicija ne dolazi u obzir. HDZ je još jednom čekao da vidi kako će se stvari razvijati i pokušao dati odgovor u kojem nije rekao ništa, upozorio je Grbin i dodao da je tijekom izjave Karamarka iza njega stajao Ladislav Ilčić što je jedan od razloga zašto SDP ne može s njima - jer se Karamarko nije odrekao svojeg koalicijskog partnera koji je zastupao ksenofobne stavove i dijelio hrvatske građane prema nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti.

Iako je istaknuo da mandatara treba odrediti što prije, Podolnjak o imenima potencijalnih nestranačkih mandatara nije želio govoriti, ali je istaknuo da je važno definirati ga u što skorijem roku odnosno u sljedećih tjedan dana. Imena će biti predmet zatvorenog razgovora s Domoljubnom koalicijom i ona se neće iznositi u javnost. Ako bismo došli do zajednički prihvatljive osobe, još uvijek koalicija Hrvatska raste ima priliku da se očituje, vrata im ne bi bila zatvorena, rekao je Podolnjak i ustvrdio da je Most jedinstveniji nego ikada, a da bi predsjednica trebala tražiti smjernice od Ustavnog suda.

Ako se to dogodi, one će se morati poštovati, složio se Grbin, a HSS-ov Branko Hrg istaknuo je da je Karamarko rekao da je otvoren za sve opcije koje su u interesu Hrvatske, no obrat u kojem SDP pristane sudjelovati u velikoj koaliciji on ne vidi kao izglednu opciju. Dotakao se i komentara HSP-ova Ivana Tepeša o navodnom nepristojnom ponašanju Milanovića na konzultacijama na Pantovčaku te rekao da je bila blaga, tvrdeći da je Milanović upadao predsjednici u riječ i imao nastup polupijanog čovjeka u birtiji oko ponoći kad kočnice popuste. 'Ne poštuje ni nas koji smo tamo bili kao kolege, a pogotovo instituciju Predsjednice RH', smatra Hrg. Grbin je rekao da na sastanku nije sudjelovao te da ne može komentirati Tepeševu izjavu.

Što se tiče daljnjih razgovora, Hrg je rekao da danas treba razgovaraju o ustroju ministarstava, a onda o imenima dok je Grbin podsjetio da je Hrvatska raste izašla na izbore istaknuvši Milanovića kao kandidata za premijera te je on dobio i najviše preferencijalnih glasova. No Podolnjaku to nije dovoljan razlog da netko bude premijer i podsjetio je je da je Hrvatska raste dobila 20 posto manje glasova nego prije četiri godine te upitao Grbina znači li to da i dalje imaju apsolutno pravo inzistirati da imaju premijera. Grbin je odgovorio da nemaju i da su svjesni rezultata. Hrvatska raste ponudila je odgovore na reforme, a sve se na kraju svodi na kadrovsko pitanje tko će biti premijer, kaže Grbin. SDP ima puno i apsolutno pravo reći koji je njihov stav - a Most to može prihvatiti ili ne, ali u konačnici, mora odlučiti, zaključio je Grbin.