GRMOJA ODGOVARA

Most je istraživača amatera pozvao u Sabor zbog statusa na Facebooku

08.02.2017 u 15:29

Bionic
Reading

Nakon što neki arhivisti, predvođeni ravnateljem Hrvatskog državnog arhiva, jučer poslali pismo čelniku Mosta Boži Petrovu, u kojem oštro kritiziraju to što se izmjene Zakona o državnom arhivu pripremaju bez mišljenja struke ili mogućnosti da se stručnjaci o tome očituju u javnosti, odgovor im je stigao od Mostova političkog tajnika Nikole Grmoje. Za tportal je objasnio i zašto je Most na sastanak o izmjenama zakona u Sabor zvao slovenskog publicista Romana Leljaka, kojemu se zamjera da je istraživač-amater, a ne povjesničar, kao i s kim se Most konzultirao pri izradi zakona

Arhivisti koji su jučer poslali pismo predsjedniku Sabora Boži Petrovu očito nisu upoznati kako se donose zakoni u Hrvatskom saboru, poručio im je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

'Mi ćemo dati zakon u proceduru i tada svatko u raspravi može dati svoje prijedloge. Bit će dva čitanja, tako da nikakvih problema nema. Ne znam zbog čega takav istup i to pismo. Zasigurno će biti otpora ovoj našoj namjeri da otvorimo arhive do Božićnog ustava 1990., ali mi smo odlučni u toj namjeri i uskoro ćemo dati zakon u proceduru. Svi oni koji smatraju da treba nešto korigirati, mi smo otvoreni, ali nećemo uvažiti one prijedloge koji idu k tome da se arhivi zatvore', poručio je Grmoja za tportal.

Iako je HDZ najavio da će ministarstvo kulture pripremiti izmjene Zakona o arhivskoj građi za treći kvartal ove godine, Grmoja tvrdi da nema nesuglasica i uvjeren je da će svi podržati Mostov prijedlog.

'Ja sam jučer izjavio da će svatko normalan podržati ovaj zakon. Pokušaji relativizacije su vidljivi prošlih dana. Neki tvrde da zakon neće ništa promjeniti, da je već sve dostupno, što je potpuna neistina. A ti se predstavljaju kao povjesničari. Postoje tajni podaci koji su klasificirani. Ako govorimo o podacima koji su nastali 1987., a tajni su, oni će biti dostupni tek 2037., po sadašnjem zakonu. A po našem će biti dostupni odmah. Apsolutno nije istina da je sve dostupno. Osim toga za pregledavanje određenog dijela arhiva, potrebna je suglasnost jedne političke opcije, što je također nedopustivo u jednoj modernoj europskoj državi. Mi samo slijedimo europske rezolucije koje govore da se arhivska građa nastala u vrijeme komunističkih diktatura i režima mora otvoriti za javnost', poručuje Grmoja.

Grmoja: To je čista manipulacija

Upitali smo ga da li je Most pri izradi zakona konzultirao arhiviste i povjesničare. 'Mi smo konzultirali i arhiviste i povjesničare, ali ako vam jedan čovjek ili troje njih upute pismo i ako onda napištete da su svi arhivisti protiv određenog zakona, to je čista manipulacija. Ja sam isto povjesničar pa smatram da je zakonski prijedlog dobar i ne slažem se s onima koji misle suptorno. To su određene manipulacije i bit ćemo sigurno biti izloženi takvim oblicima medijskog pritiska. Želimo zatvoriti ovo poglavlje, dosta je više rasprava o ustašama i partizanima i po potrebi manipuliranja činjenicama', kaže nam Grmoja.

Grmoja nije želio otkriti koji su to arhivisti koje je Most konzultirao. 'Konzultirali smo se s mnogima, zakon koji je napravljen je jako kvalitetan i vidjet će se kad to dođe u proceduru. No, to ne znači da neće biti otpora. Postoje mnogi kojima ne odgovara da se arhivi otvore', kaže Grmoja.

Koji su to 'mnogi arhivisti', upitali smo ga dodatno. 'Mnoge smo kontaktirali. Imena ne želim govoriti jer nisu dali suglasnost, ali mnogi su rekli da je zakon jako kvalitetan', poručuje Grmoja.

No, dok su imena arhivista ostala tajna, nije ostala tajna mostov sastanaka sa slovenskim publicistom Romanom Leljakom. Taj Slovenac, bivši suradnik KOS-a, koji prema pisanju medija ima i presudu za gospodarski kriminal, sa svojim je stavovima o komunističkim zločinima u javnosti izazivao dvojake reakcije.

Most će uvažiti sve kvalitetne prijedloge

'To tko je kontroverzan nije bitno. Čovjek ima iskustva u istraživanju arhiva. Objavio je određeni status na Facebooku zbog čega smo ga pozvali na sastanak. Mi smo ga pitali za određena iskustva koja su bila u Sloveniji i dao je neka svoja razmišljanja o zakonu iz 2006. i zakonu iz 2014. Bilo koga tko želi s nama podijeliti svoja iskustva, ako se bavio istraživanjem arhiva, može slobodno doći do nas i dati nam svoje sugestije', poručuje Grmoja za tportal.

Može doći i ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva? 'I on može u raspravi uputiti svoje prijedloge i ako budu kvalitetni, mi ćemo ih uvažiti', zaključuje Grmoja.