eskalacija

Teški sukobi na Kosovu, među ozlijeđenima i 11 Talijana. Vučić za sve opužio Kurtija

29.05.2023 u 17:40

Bionic
Reading

Situacija u Zvečanu na Kosovu eskalirala je u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima. Kako javlja Kosovo online, u sukobima je ranjeno najmanje dvoje Srba, od čega jedan mladić teže i to iz vatrenog oružja

Kosovska policija je u ponedjeljak suzavcem pokušala rastjerati Srbe koji su prosvjedovali ne bi li spriječili albanske gradonačelnike, izabrane na nedavni spornim izborima, da preuzmu dužnost u mjestima s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova.

Gradonačelnici su izabrani na lokalnim izborima koje su kosovske vlasti provele 23. travnja u četirima općinama s većinskim srpskim stanovništvom, koje je u velikom broju bojkotiralo izbore: sudjelovalo je tek oko 1500 birača od nekih 45.000 upisanih.

20.27 'Što se to danas dogodilo i zašto se dogodilo. Dva vozila ROSU ostala su okružena Srbima na kojima je okačena naša zastava i četiri S, ali nisu bila nasilna. Nakon nekoliko sastanaka predstavnika Srba i KFOR-a, Srbi su predložili da KFOR zamjeni ROSU specijalcima, a da KFOR može ostati. Našim Srbima nije smetao KFOR. Tada je zapovjednik KFOR-a regirao da razume srpske zahtjeve, KFOR zatim uvjetuje čitav dogovor time da Srbi puste dva vozila policije. Srbi na to nisu pristali. Govorim vam puku istinu. I tada je KFOR krenuo u akciju. Počeli su da ih udaraju po međunožju, glavi, a teže povrede je pretrpio upravo Dragiša Milović. Udarali su ih šutirali, vukli... Udaraju Milovića, Simića su vukli, počinju bacati šok bombe...', rekao je Vučić i dodao kako je ozlijeđen 41 pripadnik KFOR-a.

'Pripadnik ROSU kleči i iz kalašnjikova puca u pravcu Srba koji se povlače i pogađa s leđa Dragišu Galjaka. Dva metka su ga pogodila. U tom trenutku kreće odgovor Srba kamenjem i na sve druge načine. Na više mjesta su viđeni snajperi. Ozlijeđeno je 52 Srba, zatražilo je pomoć u KBC Kosovska Mitrovica. Od njih je troje teže ozlijeđeno.'

20.18 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras se izvanredno obraća javnosti povodom situacije na Kosovu. 'Iako smo mjesecima govorili da Kurti ima samo jednu želju, da izazove sukobe na Kosovu, da se prolijeva krv, malo tko je vjerovao. U posljednja tri dana i ćorav je mogao vidjeti što se događa i koja je Kurtijeva želja. On pilatovski pere ruke, pravi se da to nema veze s njim', govori Vučić.

  • +29
Sukob na Kosovu, 29.05.2023. Izvor: EPA / Autor: Georgi Licovski

19.57 U teškim sukobima u Zvečanu ozlijeđen je 41 vojnik KFOR-a, NATO snaga na Kosovu, među kojima i 11 Talijana. Od 11 ranjenih Talijana troje je teško, ali nisu u životnoj opasnosti.

19.21 Pripadnici 39. hrvatskog kontingenta (HRVCON) koji se nalaze u NATO operaciji KFOR na području Republike Kosovo nisu sudjelovali u sukobu do kojeg je danas došlo u toj zemlji i nema ozlijeđenih pripadnika Hrvatske vojske, priopćilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.

19.00 Više od 53 osobe imaju različite vrste ozljeda od šok bombi, suzavca i udaraca, troje je zadržano u bolnici, a jedna osoba je životno ugrožena i ima prostrjelne rane, rekao je za N1 direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek.

18.45 Dvojica Srba ranjena su iz vatrenog oružja u sukobu u Zvečanu, rekao je za RTS državni tajnik srpskog Ministarstva obrane Nemanja Starović. Ističe da je jedan od njih u vrlo teškom stanju.

18.23 Američki veleposlanik u Prištini Jeffrey Hovenier rekao je nakon sastanka s premijerom Kurtijem da bi bilo najbolje da novoizabrani gradonačelnici općina na sjeveru kratkoročno ne rade iz općinskih zgrada.

18.18 Novak Đoković nakon pobjede u prvom kolu Roland Garrosa flomaster je na kameri napisao: 'Kosovo je srce Srbije. Stop nasilju!'.

18.09 Dopisnik RTS-a javlja kako ima mnogo ozlijeđenih s obje strane. Odjekuju pucnjevi i detonacije. Ozlijeđeni su smješteni u Domu zdravlja u Zvečanu, a oni s težim ozljedama prevezeni su u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

17.45 Nova.rs javlja kako je u općini Zubin Potok zapaljen automobil albanske TV ekipe. Nema ozlijeđenih, a vatrogasne ekipe su na terenu.

17.30 'Velika eksplozija se sprema u centru Europe. Upravo na mjestu gdje je 1999. godine NATO izvršio agresiju na Jugoslaviju kršeći sve zamislive principe Helsinškog završnog akta dokumenata OEBS -a, što još jednom naglašava da je ono što se danas događa u svijetu geopolitičke prirode i da je potrebno geopolitičko rješenje', rekao je Lavrov, a prenose RIA Novosti.

17.15 Situacija u Zvečanu na Kosovu eskalirala je u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima - bačeni su suzavac, a okupljeni su uzvratili kamenjem i bocama. Sukobili su se demonstranti s pripadnicima KFOR-a. Situacija se primirila nakon 10 minuta, Srbi su sjeli na asfalt, javlja KoSSev. Međutim, sukob se opet rasplamsao, javlja N1. Oni traže da svi specijalci izađu iz zgrade.

17.12 Kako javlja reporter KoSSeva s terena, pripadnici KFOR-a počeli su nasilno gurati ljude, uključujući i novinare koji su se nalazili u prvim redovima. Okupljeni su se usprotivili. Tada je bačen suzavac, a pretpostavlja se da je to učinio KFOR. Bačene su šok bombe, suzavci, kao i kamenje i boce.

  • +3
Kosovo Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia