zastoj u pregovorima

Moscovici u Davosu: Brexit loptica je sada na britanskom terenu

23.01.2019 u 12:56

Bionic
Reading

Povjerenik Europske unije za ekonomska i financijska pitanja Pierre Moscovici rekao je u srijedu da je rizik Brexita bez dogovora povećan u posljednjih par tjedana te da su sada na potezu Britanci koji bi trebali reći EU-u kako predlažu prekinuti zastoj u pregovorima

'Naravno da je EU ovdje, EU čeka, i EU je spremna, no prvo trebamo jasno znati koje su namjere Britanaca te trebamo pojašnjenje', rekao je Moscovici za Reuters na Svjetskom gospodarskom forumu u švicarskom gradu Davosu.

'Naravno da su vrata otvorena za rasprave, no nije do nas da kažemo Britancima gdje da idu. Loptica je očito opet na britanskoj strani. To nije problem koji Bruxelles može riješiti, možda poslije, no prvo u Londonu', dodao je Moscovici.

Velika Britanija izlazi iz EU 29. ožujka, no i dalje bez dogovora o uvjetima razvoda i budućim odnosima, pošto je britanski parlament prošlog tjedna glatko odbio dogovor koji je postigla premijerka Theresa May s Bruxellesom.

Mnogi britanski i EU gospodarstvenici u strahu su od velikih poremećaja na tržištu ukoliko se Brexit provede za oko devet tjedana bez dogovora.

'Nitko ne želi Brexit bez dogovora, to je jasno. Britanski parlament ne želi Brexit bez dogovora, isto ne želi ni britanska vlada, ni EU, stoga trebamo istražiti sve mogućnosti koje su suprotne tome', zaključio je Moscovici.