zabrinutost

Britanski ministar za Brexit kaže da vlada još razmatra što će tražiti od EU-a

22.01.2019 u 09:53

Bionic
Reading

Vlada još uvijek radi na tome što će tražiti od Europske unije kako bi odagnala zabrinutost zastupnika zbog plana čija je svrha spriječiti tvrdu granicu između Irske i Sjeverne Irske, izjavio je u utorka ministar za Brexit Stephen Barclay

Na pitanje BBC-ija koji je prijedlog Britanije, on je odgovorio: "Radimo na tome..."

"EU ne želi biti u situaciji da nema sporazuma - to bi bio veliki udarac ne samo za irsko gospodarstvo nego i druge ekonomije, nizozemsku ekonomiju - tako da je sporazum u interesu obje strane", dodao je Barclay.

On je izjavio da je sporazum premijerke Therese May s EU-om, koji je pretrpio najveći poraz u suvremenoj britanskoj povijesti prošli tjedan, najpopularniji od dostupnih izbora.

"Zapravo, najpopularnija od opcija je premijerkin sporazum", kazao je Barclay.

Britanski oporbeni laburisti na čelu s Jeremyjem Corbynom približili su se otvaranju puta za još jedan referendum o članstvu u EU-u pokušavši iskoristiti parlament za preuzimanje kontrole nad brexitom od premijerke May.

Laburisti su podnijeli amandman kojim žele prisiliti vladu da parlamentu da vremena za razmatranje i glasanje o opcijama kako bi se spriječio izlazak IZ EU-a bez sporazuma.

Među opcijama su, po laburistima, trajna carinska unija s EU i "glas javnosti o dogovoru".

May je svojim ministrima poručila da će se usredotočiti na dobivanje ustupaka od Bruxellesa i postizanje bilateralnog sporazuma s Irskom, a u ponedjeljak je svoje planove predstavila parlamentu. Zastupnici bi o njezinom novom prijedlogu trebali glasovati idući utorak.

May je parlamentu rekla da još ne može odbaciti mogućnost izlaska IZ EU-a bez postignutog sporazuma jer još uvijek ne postoji alternativa, a EU neće biti voljna produžiti rok članka 50. bez plana o osiguravanju parlamentarne podrške, prenosi Reuters. Riječ je o članku Lisabonskog ugovora kojim je službeno pokrenut Brexit i dvogodišnje rok za pregovore.

Odbacila je ideju o novom referendumu, tvrdeći kako bi on osnažio one koji žele razbiti Ujedinjeno Kraljevstvo, te kako bi se time potkopalo povjerenje u demokraciju.