Britanski ministar:

'Najbolji način da zaštitimo Moldaviju od ruskog napada je da zaštitimo Ukrajinu'

16.03.2023 u 13:19

Bionic
Reading

Najbolji način da zaštitimo Moldaviju od ruskog napada je da zaštitimo Ukrajinu, rekao je u četvrtak britanski ministar vanjskih poslova koji je istovremeno dao do znanja da Britanija nije sklona slati oružje izravno vlastima u Kišinjevu

James Cleverly je tijekom posjeta Moldaviji najavio pomoć Britanije u vrijednosti od 12 milijuna američkih dolara za provođenje reformi gospodarstva i državne uprave. Pomoć uključuje i reformu energetskog sektora. Od ruske invazije na Ukrajinu, moldavska prozapadna vlada i njezini saveznici su se pribojavali da bi zemlja mogla biti uvučena u sukob.

Moldavija, zemlja od samo 2,5 milijuna stanovnika, graniči s Ukrajinom i ima ruske mirovne snage u odmetnutoj regiji Pridnjestrovlje koja je vjerna Moskvi. Moskva ponavlja da se radi o slučaju neopravdane "rusofobije".

  • +10
Rat u Ukrajini 16.03.2023. Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press

Na pitanje novinara planira li London Moldaviji poslati vojnu pomoć, Cleverly je rekao: "Čvrsto vjerujemo da je jedan od najboljih načina da zaštitimo Moldaviju od fizičkog napada da pomognemo Ukrajincima da se obrane od Rusije". Posljednjih mjeseci više je projektila usmjerenih na Ukrajinu ušlo u zračni prostor Moldavije. Kišinjev optužuje Moskvu i da potiče protuvladine prosvjede, što Kremlj niječe. Predsjednica Maia Sandu također je u veljači optužila Moskvu za planiranje državnog udara i svrgavanje vlade u Kišinjevu.