invazija na ukrajinu

Ukrajina evakuira stanovnike, a stručnjaci upozoravaju da Wagner nije dovoljan za pobjedu u Bahmutu

16.03.2023 u 10:39

Bionic
Reading

Ukrajina je u srijedu, nakon incidenta s ruskim lovcima i američkim dronom iznad Crnog mora, optužila Moskvu da nastoji rat u Ukrajini proširiti na druga područja, a žestoke bitke vode se u Bahmutu

Na istoku Ukrajine stanovništvo se evakuira iz razorenog Bahmuta. Od početka rata Donecku oblast napustilo je više od milijun civila. U Bahmutu ih je ostalo svega 3000 ili manje od pet posto. Ukrajinske snage ističu da su napredovale u sjevernim dijelovima grada te da su uspjele oboriti ruski avion. Istovremeno, napretkom na sjeveru grada hvali se skupina Wagner, donosi HRT.

  • +10
Rat u Ukrajini 16.3.2023. Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press

Stručnjaci američkog Instituta za proučavanje rata (ISW) kažu da ruska plaćenička skupina Wagner nije dovoljna za pobjedu u Bahmutu, u kojem je situacija sve teža. Nedavni Wagnerovi uspjesi sjeverno od Bahmuta sugeriraju da će njihovi gubici u ljudstvu, topništvu i opremi vjerojatno ograničiti njihovu sposobnost da dovrše okruženje Bahmuta ili osvoje značajan teritorij.

'Zauzimanje Zalizjanske i drugih malih gradova sjeverno od Bahmuta vjerojatno neće povećati Wagnerovu sposobnost da zauzme sam Bahmut. Stoga je vjerojatno da se Wagnerova ofenziva na Bahmut sve više približava kulminaciji', rekli su iz ISW-a.

  • +10
Vagnerovci patroliraju ulicama Soledara Izvor: Profimedia / Autor: - / Sputnik / Profimedia